Három héttel a bosznia-hercegovinai választások után még mindig nem tudni a boszniai Szerb Köztársaság leendő vezetőinek nevét

2022. október 23. – 12:06

Másolás

Vágólapra másolva

Folytatja munkáját a boszniai háromtagú államelnökség horvát tagja, míg a bosnyák és a szerb tag változik – erősítette meg vasárnap a boszniai választási bizottság az október 2-i általános választások eredményeit.

Eszerint 100 százalékos feldolgozottság mellett a horvát Zeljko Komsic, a Demokratikus Front (DF) jelöltje a voksok 55,8 százalékát szerezte meg, és ezzel megtartotta helyét az államelnökségben. A bosnyák tag eddig a Demokratikus Akciópárt (SDA) politikusa, Sefik Dzaferovic volt, a következő négy évben viszont az egyesült ellenzék jelöltje, Denis Becirovic tölti be ezt a funkciót, aki a voksok 57,37 százalékát szerezte meg.

Zeljko Komsic horvát államfőjelölt leadja szavazatát Szarajevóban 2022. október 2-án, a Bosznia-Hercegovinában tartott általános választások napján. Fotó: Armin Durgut / AP / MTI
Zeljko Komsic horvát államfőjelölt leadja szavazatát Szarajevóban 2022. október 2-án, a Bosznia-Hercegovinában tartott általános választások napján. Fotó: Armin Durgut / AP / MTI

A kollektív államelnökség szerb tagja sem marad a helyén. Milorad Dodikot Zeljka Cvijanovic váltja, ám mindkét politikus a Független Szociáldemokraták Szövetségének (SNSD) tagja, a váltás pedig megegyezés eredménye. Zeljka Cvijanovic a voksok 51,65 százalékának megszerzését követően kapott helyet a kollektív államelnökségben.

A boszniai szövetségi parlamentbe a három államalkotó népcsoport – a bosnyák, a horvát és a szerb – legrégebbi pártjainak képviselői kerültek be nagy többségben, ahogyan az országrészek parlamentjeiben is ők szerezték meg a legtöbb helyet. A szövetségi parlamentben a legtöbb bosnyák képviselője az SDA-nak, a legtöbb horvát képviselője a Bosznia-hercegovinai Horvát Demokratikus Közösségnek (HDZ BiH), a legtöbb szerb képviselője pedig az SNSD-nek lesz.

A bosznia-hercegovinai választópolgárok október első vasárnapján az ország különböző szerveinek 518 leendő tagjáról döntöttek. Megválasztották a kollektív államelnökség három tagját, a többségében szerbek lakta országrész, a boszniai Szerb Köztársaság elnökét és két alelnökét, a boszniai szövetségi parlament alsóházának 42 képviselőjét, a boszniai Szerb Köztársaság parlamentjének 83 képviselőjét, a bosnyák-horvát országrész, a Bosznia-hercegovinai Föderáció képviselőházának 98 tagját, valamint a föderáció tíz kantonjának képviselő-testületi tagjait.

A választási bizottság egyelőre nem közölte a boszniai Szerb Köztársaság leendő vezetőinek nevét, a szerbek lakta országrészben ugyanis felmerült a választási csalás gyanúja, így ott újraszámlálják a szavazatokat. Korábban Milorad Dodik, aki 2010 és 2018 között már volt az országrész elnöke, valamint kihívója, az ellenzéki Jelena Trivic is bejelentette győzelmét. Milorad Dodik szombaton bejelentette, feljelentést tesz a választási bizottság ellen, amennyiben nem közli az eredményeket.

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől