Törökország saját gyártmányú rakétát tesztelt kedden a Fekete-tenger felett

2022. október 21. – 09:00

Másolás

Vágólapra másolva

Törökország új rakétát tesztelt a Fekete-tenger felett kedden. A rövid hatótávolságú ballisztikus rakéta Görögország egészét képes elérni. Hulusi Akar török védelmi miniszter párbeszédet ajánlott a szomszédos országnak.

„Úgy véljük, a görög-török problémák megoldhatók, még akkor is, ha megoldhatatlannak tűnnek, ellenőrzés alatt tarthatók, és úgy kell kezelnünk őket, hogy ne okozzunk kárt országainknak, a régiónak és a NATO-nak” – hangoztatta Akar, aki meghívta görög hivatali partnerét Ankarába. Akar ugyanakkor ragaszkodott hozzá, hogy Görögország demilitarizálja a török partok közelében lévő szigeteit. A miniszter szerint csak ezután kezdődhet meg a párbeszéd.

Akar azt állítja, hogy átadta a NATO-nak a Görögország által Ankara szerint elkövetett jogsértések dokumentumait. Biztosította a szövetségeseket, hogy

török részről sem a görög légteret nem sértik meg, sem a tengeren nem provokálnak előzetes görög provokáció nélkül.

A török média szerint a héten indított tesztrakéta a Fekete-tenger felett 561 kilométeres távolságban lévő célpontot talált el. A Tayfun nevű rakéta hatótávolsága kétszerese a Bora nevű, jelenleg rendelkezésre álló török rakétának, mely 280 kilométert tud repülni. Az új rakéta gyakorlatilag

bármilyen görög célpontot képes elérni, köztük a nyugat-törökországi Izmirtől mintegy 300 kilométerre fekvő görög fővárost, Athént is.

A kilövés jól mutatja, hogy Ankara jelentős rakétakészlettel rendelkezik, és azt is jelzi, hogy bővíteni szándékozik azt.

A török Roketsan rakétafejlesztő cég 2017-ben mutatta be a Bora-1 (Vihar-1) ballisztikus rakétáját, amelynek hatótávolsága jóval kisebb, 280 kilométer. A Roketsan szerint a Bora-1  470 kilogrammos robbanófejjel rendelkezik, és 50 méteres pontossággal képes célba találni. Törökország állítólag 2019 májusában már kilőtt egy ilyen rakétát az iraki Kurdisztáni Munkáspárt egyik célpontjára Észak-Irak kurdok lakta részén.

A Bora-1 – Fotó: Roketsan
A Bora-1 – Fotó: Roketsan

A Bora-1 hatótávolsága és terhelése is megfelel a rakétatechnológiai ellenőrzési rendszernek (Missile Technology Control Regime), amelynek Törökország is tagja. Az MTCR a rakéták számának csökkentésére törekszik, arra kötelezve tagjait, hogy ne exportáljanak 500 kg-nál nagyobb hasznos teherbírású és 305 kilométernél nagyobb hatótávolságú drónokat vagy rakétákat.

A Tayfun rakéta az első olyan ismert rakéta, amelyet Törökország fellőtt, és amely meghaladja ezt a hatótávolságot.

Az még nem ismert, hogy mekkora robbanófejjel rendelkezett.

Törökország az elmúlt években fokozta a saját hadipari termelését, különböző projektek futnak a saját harckocsitól a pilóta nélküli vadászrepülőgépig. 2017-ben állapodtak meg az orosz Sz-400-as rakétavédelmi rendszer beszerzéséről, az első szállítmány 2019 júliusában érkezett meg. Ez régóta vitás pont a törökök és az Egyesült Államok között, válaszul az amerikaiak kizárták NATO-szövetségesüket az F-35-ös vadászrepülőgép-fejlesztési programból.

Washington azzal érvel, hogy az S-400-asokat Oroszország arra használhatná, hogy titkos részleteket szerezzen meg az F-35-ös gépekről, és hogy azok nem is kompatibilisek a NATO rendszereivel. Ankara azonban kitart amellett, hogy az S-400-asok nem jelentenek fenyegetést a szövetségre.

(MTI, Forbes, Daily Sabah)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!