Liz Truss lemondása után általános választásokat sürgetnek a brit politikusok

2022. október 20. – 16:17

Másolás

Vágólapra másolva

Liz Truss brit miniszterelnök magyar idő szerint csütörtök délután fél három után bejelentette lemondását. A Konzervatív Párt vezetői tisztségéből azonnali hatállyal távozik, miniszterelnök marad, amíg ki nem választják az utódját. A Konzervatívok egy héten belül meg akarják kezdeni a pártelnökválasztást, ami egyben miniszterelnöki kinevezést is jelentene, miközben a brit pártok általános választásokat sürgetnek.

Sir Keir Starmer, a brit Munkáspárt vezetője a SkyNewsnak azt nyilatkozta, „a lakosságnak joga van beleszólni” abba, hogy ki legyen az ország következő vezetője, és általános választást sürgetett. „Ez nem csak egy szappanopera a Konzervatív Párt vezetőségén belül – ez hatalmas károkat okoz a gazdaságunknak és az ország hírnevének is” – mondta.

A walesi miniszterelnök, Mark Drakeford is általános választásokat sürgetett. „A kormány teljes kudarcot vallott, aminek az árát most mindenkinek meg kell fizetnie ebben az országban. A vezetés teljes hiánya megakadályozza, hogy olyan döntések és intézkedések szülessenek, amelyekkel meg tudunk küzdeni a számos kihívással. Sajnos a kormányon belüli mély és áthidalhatatlan megosztottság azt jelenti, hogy bármelyik utódjelölt ugyanezekkel a kihívásokkal fog szembesülni. Az általános választások az egyetlen módja annak, hogy véget vessünk ennek a bénultságnak” – mondta a Guardiannek.

A skót miniszterelnök, Nicola Sturgeon a Twitteren azt írta: „Nincsenek szavak, amelyek megfelelően leírhatnák ezt a teljes zűrzavart. Ez túlmutat a túlzásokon – és a paródián”. A posztban az általános választásokat „demokratikus szükségszerűségnek” nevezte.

Az általános választások követeléséhez csatlakozott a Liberális Demokraták, a Zöld Párt, a Szabad Demokrata Párt és a Skót Nemzeti Párt is. A Zöld Párt társelnöke azt nyilatkozta: „Vakmerőség a toryk részéről azt állítani, hogy Liz Truss helyére bármilyen vezetőt tudnak ültetni, aki nemzeti vagy nemzetközi szinten tekintélyt tudna gyakorolni”.

Sir Ed Davey, a Liberális Demokraták vezetője a SkyNewsnak azt mondta, „Boris Johnson cserben hagyta az országot, Liz Truss pedig tönkretette a gazdaságunkat. Nincs szükségünk egy újabb konzervatív miniszterelnökre, aki válságról válságra tántorog, általános választásokra van szükségünk, a konzervatívoknak távozniuk kell a hatalomból, és valódi változásra van szükségünk”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!