Az emberek és a világítás által leadott hővel fognak fűteni egy új irodaházat Bécsben

2022. október 20. – 14:09

Az emberek és a világítás által leadott hővel fognak fűteni egy új irodaházat Bécsben
Az épületkomplexum látványterve – Forrás: Patricia Bagienski-Grandits

Másolás

Vágólapra másolva

Fűtés nélküli irodaházat építenek Bécsben, az épület szellőzéséhez a termeszvárak adták az ötletet, a fűtéshez pedig az emberek és a világítás által leadott hőt használják majd. A három épületből álló komplexumot várhatóan 2024-ben adják át – derül ki Bécs külképviseleti irodájának sajtóközleményéből.

Nyolcvan centi vastag téglafalak, háromrétegű faablakok és modern szenzortechnológia fogja jellemezni a 7000 négyzetméteren épülő, három tömbből álló épületegyüttest, ami háromszáz munkahelynek ad majd otthont az osztrák fővárosban.

Az épület különlegessége, hogy se a fűtése, se a hűtése nem jár majd szén-dioxid-kibocsátással.

Erwin Soravia, az ingatlanfejlesztő konszern vezetője az osztrák közmédiának, az ORF-nek elmondta, hogy a termeszvárak szolgáltatták az ötletet az épület szellőzésének megtervezésekor. A fűtőtestek maguk az emberek lesznek, minden emberi test ugyanis 80-90 Watt hőt ad le a környezetének. De ugyanígy eltárolják majd a lámpák által leadott hőt is. A hagyományos építőanyagoknak és modern technológiának köszönhetően a fejlesztők szerint az épületben fűtés nélkül is folyamatosan minimum 22 fok lesz.

Az épület belső látványterve – Forrás: Patricia Bagienski-Grandits
Az épület belső látványterve – Forrás: Patricia Bagienski-Grandits

Az épület hűtését – a nyolcvan centi vastag falakon túl – energiaönellátó hűtési rendszer biztosítja majd. Mivel az épület hűtésére-fűtésére nem kell költeni, az üzemeltetésnél pedig a hardver helyett a szoftverre helyezik a hangsúlyt, az épület rezsiköltsége 30 százalékkal lesz alacsonyabb, mint a hagyományos irodaházaké – írják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!