Volt brit pilóták rengeteg pénzért oktathatják a kínai katonákat a nyugati vadászgépekről

2022. október 18. – 18:38

Másolás

Vágólapra másolva

A brit királyi légierő több volt pilótája is Kínában találhatott új állást: a kínai hadsereg tagjainak tartanak oktatást a nyugati katonai repülőgépekről és pilótákról – írja a BBC. Kína valószínűleg nagyon jól fizet, akár több mint 237 ezer fontot (113 millió forintot) adhatnak a brit oktatóknak.

A védelmi minisztérium szerint nagyjából 30 volt pilótáról lehet szó, és most figyelmeztetéseket küldenek a többi volt pilótának, ugyanis hírszerzés szempontjából kockázatosnak tartják a programot. Ugyan nem tiltja törvény, hogy leszerelt pilóták egy másik országban oktatónak álljanak, de a minisztérium és a hatóságok igyekeznek minimalizálni a külföldön szerencsét próbáló volt pilóták számát.

A volt pilóták olyan információt adhatnak át a nyugati felszerelésekről és módszerekről, ami rendkívül fontos lehet egy esetleges fegyveres konfliktus kitörésekor – például Kína és Tajvan között.

Az ajánlat nem új, de az utóbbi időben Kína felpörgette ezt a fajta toborzást. Az Egyesült Királyság először 2019-ben találkozott ilyen álláshirdetéssel, és azóta egyesével próbálják kezelni az eseteket. A járvány alatt a toborzás lelassult, hiszen szinte lehetetlen volt a Kínába való beutazás, de a megkörnyékezések megint egyre gyakoribbá váltak. A kormány már tervezi, hogy törvényben tiltaná meg a pilótáknak, hogy leszerelés után Kínának adjanak tippeket.

A nyilatkozó tisztviselők szerint a pilótákat közvetítők segítségével keresik fel. Példának egy dél-afrikai repülős iskolát hoztak fel, és kiemelték, hogy a probléma nem csak az Egyesült Királyságot érinti.

Arról egyelőre nincs szó, hogy brit fegyveres erők bármelyik volt pilótája bizalmas adatokat adott volna át, tehát törvényt sértett volna.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!