A független Skócia visszalépne az EU-ba

2022. október 17. – 19:15

A független Skócia visszalépne az EU-ba
„Hadd döntsön a nép!” felirattal tüntetnek a skót függetlenség támogatói a londoni legfelsőbb bíróság előtt október 11-én – Fotó: /Alberto Pezzali / AP / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A skót kormány cselekvési programja szerint Skócia független országként ismét belépne az Európai Unióba és csatlakozna a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezethez is, írja az MTI.

A száztíz oldalas dokumentumban ugyanakkor nem szerepel, hogy Skócia belépne az euróövezetbe: a programcsomag szerint a függetlenség elnyerése utáni időszakban a font maradna használatban, de megkezdődne a skót font és a saját jegybank megteremtésének előkészítése.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök ugyanakkor kijelentette: Skócia az Egyesült Királyság és az Ír Köztársaság kölcsönös akadálymentes utazást biztosító megállapodásának is részese maradna, vagyis „teljes képtelenség” arról beszélni, hogy útlevélre lesz szükség például a skót-angol határon.

„A függetlenség nem csodaszer” – idézte Sturgeont a Guardian. „Egyetlen ország számára sincs garancia a gazdasági sikerre. Sikerünk attól függ, milyen döntéseket hozunk. Nehéz munka lesz, de ez a dokumentum bemutatja azokat az okokat, amelyek alapján hiszünk abban, hogy sikerrel járhatunk.”

Sturgeon abban bízik, hogy 2023. október 19-én megtarthatják a második függetlenségi népszavazást. Az újabb függetlenségi népszavazás kiírása a brit EU-tagságról hat évvel ezelőtt tartott népszavazás óta ismét folyamatosan napirenden van, miután országos átlagban a brit választók szűk, 51,89 százalékos többsége a kilépésre, a skótok 62 százaléka viszont a további EU-tagságra szavazott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!