Harminchárom koszovói albán halálához lehet köze egy szerb férfinak, akit Magyarországon tartóztattak le

2022. október 17. – 18:07

Másolás

Vágólapra másolva

A Fővárosi Törvényszék (FT) elrendelte annak a szerb állampolgárságú férfinak az ideiglenes kiadatási letartóztatását, akivel szemben az ENSZ-főtitkár koszovói különmegbízottja adott ki nemzetközi elfogatóparancsot, olvasható a törvényszék honlapján.

A rendelkezésre álló adatok szerint a szerb férfi és két társa megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 1999-ben a Peja (Peć) városához tartozó Kristal településen civilek meggyilkolásában vett részt vagy nyújtott ehhez segítséget. A gyilkosságokban összesen harminchárman vesztették életüket.

A férfi nem járult hozzá a kiadatásához.

A koszovói háború 1998-ban kezdődött, amikor a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UÇK) gerillaháborút indított a szerb rendőri és katonai egységek ellen. Céljuk Koszovó függetlenségének kivívása volt. Slobodan Milošević szerb elnök válaszul az albánok tömeges elűzését tűzte ki célul. A háború alatt mindkét oldal többször folyamodott az etnikai tisztogatáshoz és civilek kivégzéséhez.

A NATO 1999. március 24-én légitámadásokat indított kis-Jugoszlávia ellen, a több mint két hónapos hadjáratban az ország infrastruktúrájának jelentős része megsemmisült, és több száz civil meghalt. Koszovó 2008. február 17-én egyoldalúan kinyilvánította függetlenségét, amit jelenleg százegy ENSZ-tagállam ismer el.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!