Háromnapos pilótasztrájk kezdődött az Eurowings légitársaságnál, budapesti járatokat is töröltek

2022. október 17. – 10:45

Másolás

Vágólapra másolva

Hetvenkét órás sztrájk indult hétfőn nulla órakor az Eurowings német légitársaságnál a pilótákat képviselő szakszervezet szervezésében, írja az MTI. A Lufthansa-csoporthoz tartozó diszkont-légitársaságnál meghirdetett sztrájk miatt számos budapesti járatot is töröltek.

Az Airportal.hu részletesen is összeszedte azokat a magyar járatokat, amelyeket eddig már biztosan érintett a sztrájk. Azt írják: „A Budapest Airport járatinformációs rendszerének adatai szerint a Eurowings hat hétfői budapesti járatából mindössze egy, a reggeli stuttgarti járatpár (EW2780/2781) közlekedik. Törölték a 7:55-kor Hamburgból (EW7784), a 8:25-kor Kölnből (EW788), a 8:40-kor és 19:40-kor Düsseldorfból (EW9784 és EW9782), valamint a 20:50-kor Stuttgartból (EW2784) a Liszt Ferenc reptérre érkező járatokat, valamint ezek visszaúti párjait.”

A légitársaság számításai szerint a három napot együttvéve nagyjából a járatok fele marad ki. A hétfőre tervezett 400 járatból 230 közlekedik. A menetrend azért nem zilálódik szét teljesen, mert az Eurowings Europe nevű osztrák leányvállalatra nem vonatkozik a németországi pilóta-szakszervezet sztrájkfelhívása.

Az érdekképviselet jobb munkakörülményeket, rövidebb műszakokat és hosszabb pihenőidőt igyekszik kiharcolni a pilótáknak. Szűk két héten belül már másodszor szervezett figyelmeztető sztrájkot az Eurowingsnél, az első, október 6-i 24 órás volt, 250 járatot kellett törölni miatta.

A Lufthansa Eurowings diszkont légitársaságának repülőgépei állnak a Köln-Bonn repülőtér aszfaltján, miközben az Eurowings pilótái háromnapos sztrájkba léptek 2022. október 17-én – REUTERS/Thilo Schmuelgen
A Lufthansa Eurowings diszkont légitársaságának repülőgépei állnak a Köln-Bonn repülőtér aszfaltján, miközben az Eurowings pilótái háromnapos sztrájkba léptek 2022. október 17-én – REUTERS/Thilo Schmuelgen

A VC a Németországban működő kereskedelmi légitársaságoknál dolgozó pilóták, fedélzeti mérnökök és repülésoktatók, nagyjából tízezer munkavállaló érdekeit képviseli. Legutóbb szeptember elején szerveztek eredményes sztrájkot, a Lufthansa-csoport névadó légitársaságánál, ahol a kezdő első tiszteknek bő 20 százalékos, a legmagasabb fizetési kategóriába tartozó kapitányoknak 5,5 százalékos béremelést harcoltak ki, és megállapodtak a céggel, hogy 2023. június végéig nem hirdetnek újabb munkabeszüntetést.

Frissítés:A biztonsági szolgálat sztrájkja miatt nem jutnak be az utasok a belgiumi Charleroi nemzetközi repülőtérre, ahonnan szintén indítanak járatokat Magyarországra, írja az MTI. Az információk szerint a charleroi-i repülőtér menetrend szerint, legfeljebb kisebb késésekkel fogadja és indítja a repülőgépeket. Az értesülések szerint reggel óta nehezen megközelíthető a repülőtér, a biztonsági szolgálat emberei ugyanis akadályozzák, lassítják a repülőtérre vezető utat. A biztonsági szolgálat azért sztrájkol, mert a repülőtér vezetősége egy másik cég bevonásával kívánja végeztetni a beengedést és a csomagellenőrzést. Az újabb cég bevonása azonban a vezetőség szerint nem befolyásolja a foglalkoztatást, sem a díjazás mértékét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!