Halloweeni tökbe rejtett óvszerbe töltött folyékony metamfetamin: közel másfél milliárd forint értékű drogot fogtak a hétvégén az amerikai–mexikói határon

2022. október 17. – 05:43

Halloweeni tökbe rejtett óvszerbe töltött folyékony metamfetamin: közel másfél milliárd forint értékű drogot fogtak a hétvégén az amerikai–mexikói határon
Fotó: Amerikai vám- és határvédelmi hatóság / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai határvédelem mintegy hárommillió dollár (1,3 milliárd forint) értékű kábítószert foglalt le több intézkedés során az ország déli, Mexikóval szomszédos határszakaszán, írja az MTI.

Az amerikai határőrség beszámolója szerint Texasban Pharr város határátkelőjénél egy kamion utánfutójában találtak elrejtve 19 csomag, több mint 1 millió dollár értékű fentanilt.

Szintén hétvégén jelentették be, hogy Eagle Pass határállomáson óvszerbe töltött folyékony metamfetamint foglaltak le több mint 400 ezer dollár értékben. A 136 darab óvszert négy darab tökbe rejtették, amelyet a közelgő halloween ünnepre szánt dekorációnak álcáztak a csempészek.

A szintén Mexikóval szomszédos Arizona államban a hatóságok egy autó ellenőrzésekor találtak mintegy 1,4 millió dollár értékű fentaniltablettát. A jármű sofőrje megpróbált elmenekülni a rendőrök elől, ezután vették őrizetbe, és találták meg a kábítószert.

New York város rendőrsége pénteken közölte, hogy a hét elején 9 millió dollár értékben találtak egy lakásban színes cukorkának álcázott fentaniltablettát, és por formájú kábítószert. Kalifornia hatóságai pénteken hoztak nyilvánosságra egy friss jelentést, ami alapján az elmúlt másfél évben, 2021 áprilisa óta 4 millió darab fentaniltablettát és mintegy 450 kilogramm fentanilport foglaltak le. A héten az északkeleti Pennsylvania állam rendőrsége tette közzé friss jelentését, ami szerint

az elmúlt három hónapban – júliusban, augusztusban, szeptemberben – több fentanilt foglaltak le, mint a 2020-as év egészében.

Összesen 1,3 millió dollár értékben találtak a rendkívül veszélyes kábítószerből különböző intézkedések során.

Egy hónapja írtuk meg, hogy majdnem 5 milliárd forint értékben foglaltak le metamfetamint az amerikai–mexikói határon: az amerikai határőrség csaknem 12 millió dollár értékű metamfetamint és százezer fentaniltablettát foglalt le Texasban és Arizonában akkor.

A fentanilt a heroinnál 50-szer veszélyesebbnek tartják, mert nagyon kevés választja el a halálos adagot a fogyasztásra szánt mennyiségtől. Az Egyesült Államokban mára a fentanil okozza a kábítószer-túladagolásos halálesetek túlnyomó többségét: tavaly a hivatalos adatok szerint a 107 ezer nyilvántartott esetből 71 238-at okozott ez a szer.

A fentanil túlnyomó részét az amerikai hatóságok szerint két nagy mexikói drogkartell szállítja az Egyesült Államokba, a Sinaloa kartell, valamint a Jalisco Új Nemzedék.
Tavaly október és idén július között már mintegy 5,3 tonna kábítószert foglaltak le az Egyesült Államok határőrei, csak júliusban meghaladva az egy tonnát, miközben 2019-ben egész évben 1,4 tonna fentanil becsempészését akadályozták meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!