Legalább huszonöten meghaltak egy törökországi bányában

2022. október 14. – 22:59

Másolás

Vágólapra másolva

Frissítés: legalább 25-en meghaltak pénteken egy törökországi bányaomlásban – írja az AFP-re hivatkozva a Guardian. Több tucat bányász még szombat reggel is a 350 méter mélyen fekvő tárnákban van.

Korábban írtuk: Tizennégyre emelkedett az észak-törökországi szénbányában történt robbanás halálos áldozatainak száma – ismertette pénteken este Süleyman Soylu török belügyminiszter.

„Száztíz munkás volt műszakban, negyvenkilencen közülük veszélyes zónában vannak. Jelenleg huszonnyolc sérültről és tizennégy halottról tudunk” – mondta a tárcavezető újságíróknak az MTI híradása szerint.

Nurtac Arslan, Bartin tartomány kormányzója és Fahrettin Koca egészségügyi miniszter nem sokkal korábban közölték, hogy robbanás történt az Amasra körzetben található bányában, 49 vájár a föld alatt rekedt 300, illetve 350 méteres mélységben. Akkor még két halottról és húsz sérültről lehetett tudni.

Sérült bányászt hoznak a felszínre a robbanás után – Fotó: Nilay Meyrem Comlek
Sérült bányászt hoznak a felszínre a robbanás után – Fotó: Nilay Meyrem Comlek

Az AFAD katasztrófavédelmi hatóság szerint a balesetet a bánya áramelosztó-egységének meghibásodása okozhatta 300 méter mélyen.

A TRT török állami hírtelevízió tudomása szerint a belügyminiszter és az energiaügyi tárcavezető is úton van a fővárostól, Ankarától 300 kilométerre északra lévő bánya felé.

Törökországban nem először fordul elő hasonló baleset a biztonsági előírások be nem tartása miatt. 2014-ben 301 bányász vesztette életét Manisa tartomány egyik szénbányájában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!