Ukrajna hivatalosan is kérte Odessza felvételét a világörökségi listára

2022. október 12. – 12:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hivatalosan is kérte Ukrajna a fekete-tengeri Odessza műemléképületeiről híres óvárosának felvételét az UNESCO világörökségi listájára – írja az MTI.

A világörökségi listára való felkerülés nagyobb védelmet nyújthatna a történelmi óvárosnak, mivel az Oroszország és Ukrajna által is aláírt nemzetközi egyezmény tiltja a tagországoknak, hogy elpusztítsák egymás kulturális és természeti örökségét. A háború kezdete óta Odessza lakói homokzsákokkal és barikádokkal védelmezik városukat, amelyet már többször ért orosz rakétatámadás.

„Világos jelzést kell küldenünk arról, hogy a világ nem néz félre, ha lerombolják közös történelmünket, közös kultúránkat és közös örökségünket” – hangoztatta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezetének végrehajtó tanácsához intézett keddi videóüzenetében. A felvételi kérelem benyújtását bejelentő üzenetében az ukrán elnök elmondta, hogy a háború kezdete óta „540 kulturális örökségi helyszínben, kulturális intézményben és vallási emlékben okoztak pusztítást az orosz bombázások Ukrajnában”, és felszólította az UNESCO-t, hogy zárja ki Oroszországot a szervezetből. A helyzetet viszont bonyolítja, hogy idén éppen Oroszország tölti be a világörökségi bizottság elnöki tisztét.

A főigazgató szerint a felvételei kérelmet a világörökségi bizottság bírálja el következő ülésén. Ennek időpontja azonban bizonytalan, mivel az idei, júliusra tervezett oroszországi ülést a háború és a helyszín miatt meghatározatlan időre elnapolták.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!