Békejavaslatot várnak az oroszok Erdogantól

2022. október 12. – 20:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Kreml érdemi török közvetítési javaslatra számít Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök csütörtöki találkozóján az ukrajnai konfliktus ügyében – mondta szerdán Jurij Usakov, az orosz államfő külügyi tanácsadója.

„Erdogan valószínűleg hivatalosan javaslatot fog tenni valamire” – mondta az MTI tudósítása szerint az elnöki tanácsadó a két vezető Kazahsztánban esedékes csütörtöki találkozójára utalva.

„Sajtóértesülések vannak arról, hogy a török fél meghatározott elgondolásokkal fog előállni, nem zárhatom ki, hogy Erdogan aktívan érinteni fogja ezt a témát az asztanai tárgyalás során” – tette hozzá Usakov, aki úgy fogalmazott, hogy érdekes és hasznos megbeszélést vár.

Usakov beszélt arról is, hogy ha sor kerülne orosz-ukrán kapcsolatfelvételre, az török területen történne. Egyben méltatta Törökország álláspontját, hogy „elvből nem csatlakozik az illegális nyugati szankciókhoz”.

Törökország erőteljesen függ az orosz gáztól és olajtól. Az ukrajnai orosz hadművelet kezdete óta Ankara arra törekszik, hogy fenntartsa kapcsolatait Ukrajnával és Oroszországgal egyaránt. Ankara fontos szerepet játszott a szeptemberi orosz-ukrán fogolycserében, illetve a fekete-tengeri ukrán gabonaexport újraindítását célzó júliusi megállapodás létrejöttében.

Kérdés, mit reagálnának egy ilyen ajánlatra az ukránok. Mihaljo Podoljak, Zelenszkij ukrán elnök legbefolyásosabb tanácsadója a Telexnek adott interjújában azt mondta, Ukrajna nem tekinti Putyint partnernek, és amíg ő vezeti Oroszországot, szó sem lehet semmiféle tárgyalásról.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!