Szíriai menekültek TikTokkal gyűjtenek pénzt, de a családoknak küldött adományokból leginkább a cég profitálhat

2022. október 12. – 09:10

Másolás

Vágólapra másolva

A szíriai menekülttáborokban élő családok a TikTokon könyörögnek adományokért, miközben a cég a bevétel akár 70 százalékát is megtarthatja magának – derült ki a BBC nyomozásából.

A lap riporterei öt hónapon keresztül követettek 30 TikTok-fiókot, amelyek élőben közvetítettek a szíriai menekülttáborokból, és egy számítógépes program segítségével elemezték az adás alatt gyűjtött, majd kézhez kapott adományok közötti különbséget.

A nyomozás során kiderült, hogy a cég az alkalmazáson keresztül küldött adományok közel 70 százalékát megtartotta magának.

A táborokban élő családok mindennap hosszú órákon keresztül élőznek a közösségi médiás felületen, a szülők és gyerekeik ezeken a videókon sok esetben egyetlen mondatot ismételgetnek órákon keresztül: „Kérjük, lájkoljátok, kérjük, osszátok meg, kérjük, ajándékozzátok.”

A TikTokon keresztül ugyanis virtuális ajándékokat lehet küldeni – a néhány centbe kerülő digitális rózsáktól kezdve az 500 dollár körüli virtuális oroszlánokig – a streamelőknek, amiket ők igazi pénzzé tudnak váltani. Ebben a reményben vág bele sok nehéz körülmények között élő menekült a videózásba. Az, hogy ez a TikToknak mennyire éri meg, jól mutatja, hogy Északkelet-Szíriában a TikTokkal üzleti kapcsolatban álló cégek képviselői jelentek meg, akik telefonokkal látják el a menekülttáborokban élőket. Általában brit SIM-kártyákat adnak nekik, mert így az algoritmus több brit felhasználóhoz juttatja el a videóikat, márpedig onnan érkezik a legtöbb adomány. A táborokban közvetítők dolgoznak, ők segítenek a családoknak létrehozni a fiókokat és felvenni a videókat – ezért a szolgáltatásért cserébe természetesen ők is pénzt kérnek, ezért a TikTok által is jelentősen csökkentett összeg még kisebb lesz, mire a családok kezébe kerül.

A BBC a TikTokot is kereste ezzel kapcsolatban, de a cég nem volt hajlandó elárulni, pontosan mennyit szed le az adományokból, ezért a BBC egy kísérletet is elvégzett: egy szíriai riporterük menekültnek adva ki magát felvette a kapcsolatot a TikTok egyik helyi közvetítőjével, elkezdett élőzni, a BBC munkatársai pedig 106 dollárt küldtek neki. A TikTok ebből annyit vett le, hogy a streamelőnek csak 33 dollár jutott belőle. Amikor egy helyi pénzváltónál kivette a pénzt, ott is levontak 10 százaléknyi jutalékot, a közvetítő pedig a maradék pénzből még 11 dollárt kért a segítségért:

így a 106-ból végül 19 dollár lett.

Marwa Fatafta, az Access Now digitális jogvédő szervezet munkatársa szerint ezek a livestreamek ellentétesek a TikTok saját irányelveivel, amelyek célja, hogy „megakadályozzák a kiskorúak károsítását, veszélyeztetését vagy kizsákmányolását” a platformon. A BBC megkeresése után a vállalat letiltotta az összes fiókot, amin menekült gyerekek koldultak.

A vállalat közleményében azt írta: „Mélységesen aggódunk a BBC által hozzánk eljuttatott információk és állítások miatt, és azonnali és szigorú intézkedéseket hoztunk. Az ilyen típusú tartalmak nem megengedettek a platformunkon, és tovább szigorítjuk a kizsákmányoló koldulással kapcsolatos globális irányelveinket.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!