Az Európai Bizottság 18 milliárd eurós gyorssegélyt küldene Ukrajnának jövőre

2022. október 12. – 13:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Brüsszeli tisztviselők szerint az EU-nak legalább a felét kellene biztosítania annak a havi 3-3,5 milliárd eurónak, amelyre becslések szerint az ukrán államnak szüksége lesz jövőre, hogy működőképes maradjon (ez éves szinten közel 18 milliárd eurónyi támogatást jelentene) – értesült a Guardian.

A pénzügyi segítséget valószínűleg olcsó hitelek formájában nyújtaná az EU, hosszú visszafizetési határidőkkel. Ehhez azonban az uniós tagállamoknak további pénzt kellene előteremteniük a hitelek garantálására és a kamatok esetleges kifizetésére.

A Világbank szerint Ukrajna gazdasága 2022-re több mint egyharmaddal (35%-kal) fog zsugorodni a gyárak, az infrastruktúra és a termőföldek széles körű pusztulása, valamint 14 millió ember kitelepítése miatt. A 18 milliárd euró lehetővé tenné az ukrán kormány számára a bérek kifizetését, a humanitárius segítségnyújtás finanszírozását, és néhány alapvető infrastruktúra helyreállítását is. Ez azonban messze elmarad Ukrajna újjáépítésének teljes költségétől, amelyeket a Világbank 349 milliárd dollárra (359 milliárd euró) becsül.

Az EU tisztviselői annak ellenére is optimisták az új pénzügyi támogatásról szóló megállapodással kapcsolatban, hogy az Ukrajnának még májusban megígért 9 milliárd eurós támogatás kifizetése is sokat késett. Közel öt hónappal azután, hogy a Bizottság 9 milliárd eurós „makroszintű pénzügyi támogatást” szavazott meg Ukrajnának, mindössze 1 milliárd eurót fizettek ki ténylegesen. Október elején Brüsszel és Kijev megállapodást írt alá a következő 5 milliárd euróról, és még ebben a hónapban folyósítanának további 2 milliárd eurót.

Az EU tagállamai most azon vitatkoznak, hogy jövőre az Ukrajnának nyújtandó segélyt vissza nem térítendő támogatásként nyújtsák-e (ezt Németország támogatja), vagy pedig olcsó hitelként (a legtöbb tagállam ezt a tervet támogatja).

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!