Az EU nagy engedményt tett a légitársaságoknak

2022. október 12. – 19:33

Másolás

Vágólapra másolva

Az európai uniós tagállamok állandó brüsszeli nagykövetei megállapodtak abban, hogy a légi közlekedési ágazatot súlyosan érintő válság miatt ideiglenes mentességet biztosítanak a résidőkre vonatkozó szabályok alól az uniós repülőtereken – írja az MTI.

A repülőterekre általános körülmények között érvényes szabályozás szerint a légitársaságoknak be kell tartaniuk a menetrendet, és biztosítaniuk kell, hogy a megadott idősávokban történjen minden fel- és leszállás. Az ehhez rendelkezésre álló idősávjaiknak legalább 80 százalékát ki kell használniuk, hogy ne veszítsék el ezeket a következő szezonra.

Emiatt a járvány kezdete, 2020. január vége óta egyes légitársaságok üresen is közlekedtették repülőiket.

Az uniós tanács tájékoztatása szerint a tagállamok abban állapodtak meg, hogy a 2023. március 25-ig tartó téli szezonban 75 százalékos általános résidő-felhasználási könnyítést érvényesítenek.

Az intézkedést azzal indokolták, hogy az utazási kedv idén nyáron tapasztalt visszatérése ellenére a légi közlekedés intenzitása a következő hónapokban még nem fogja elérni a koronavírus-járvány előtti szintet. Az infláció, az energiaválság, a járványhullámok lehetséges visszatérése és a kapcsolódó intézkedések, valamint az ukrajnai háborús fejlemények miatt nagyfokú bizonytalansággal kell számolni.

A megállapodás szerint a március 25-ig tartó időszakban a légi fuvarozók igénybe vehetik a résidők „indokolt ki nem használásának” lehetőségét, ezeket a ki nem használt résidőket felhasználtként tartják majd nyilván. Az uniós légtér használatától eltiltott légi fuvarozók viszont azonnal elvesztik a résidőiket.

Az új rendelet szerint a következő téli és az azt követő nyári szezon végéig a rendes, 80 százalékos résidő-felhasználási szabály marad érvényben. Az Európai Bizottság azonban szükség esetén javaslatot tehet a megváltoztatására.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!