Új olajvezeték épül Szerbia és Magyarország között

2022. október 10. – 13:06

Másolás

Vágólapra másolva

Aleksandar Vucic, Szerbia elnöke és Orbán Viktor miniszterelnök megegyeztek arról, hogy új kőolajvezetéket építenek Magyarország és Szerbia között, jelentette be a Twitteren Kovács Zoltán államtitkár.

Az új olajvezeték révén Szerbia is hozzájuthatna az olcsóbb, Barátság kőolajvezetéken érkező olajhoz, ami Oroszországot és Közép-, illetve Nyugat-Európát köti össze egymással. Jelenleg Szerbia olajellátása leginkább Horvátország felől történik, de Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szerint ez a jövőben a szankciók miatt aligha lesz lehetséges.

A szerb kormányfő, Ana Brnabic múlt héten azt mondta a Prva televízió műsorában, hogy az Európai Unió döntése, amely szerint Szerbiát nem mentesítik az oroszországi kőolajimport tilalmáról szóló határozat alól, gyakorlatilag számukra azt jelenti, hogy Szerbiával szemben vezetnek be szankciókat. Branabic azt is mondta, hogy „Horvátország nyíltan ellenséges országgá vált Szerbiával szemben”, írta az MTI. A szerb kormányfő elsősorban Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök csütörtöki prágai kijelentését nehezményezte, miszerint Szerbia az orosz kivételével bármilyen kőolajat szállíthat Horvátországon keresztül.

Az Európai Unió tagállamai egyhangúlag megállapodtak az Oroszország elleni nyolcadik szankciós csomagról, amelyben kikötötték az orosz kőolaj maximális árát. Az Európai Bizottság javasolta, hogy a nyugat-balkáni országok kapjanak felmentést a korlátozások alól, de végül úgy döntöttek, erre nincs szükség. Aleksandar Vucic szerb elnök nemrég arról beszélt, hogy a kőolaj behozatalának tilalmára vonatkozó döntést december elsejére halasztották.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!