Összeégett csontok, elföldelt abroncsok, eltűnések: egy rasszista börtönbanda sejlik fel a háttérben

Legfontosabb

2022. október 10. – 23:32

Összeégett csontok, elföldelt abroncsok, eltűnések: egy rasszista börtönbanda sejlik fel a háttérben
Az Egyetemes Árja Testvériség vezetője, Mikell Patrick Smith egykori tulajdonában lévő birtokhoz vezető út az oklahomai Edmondban, 2022. augusztus 1-jén – Fotó: Nick Oxford / The Washington Post / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Valamikor 2020 környékén, egy fagyos oklahomai éjszakán egy 33 éves férfi, Nathan Smith szőrén-szálán eltűnt. Az utolsó helyszín, amelyen nyomot hagyott, egy földút volt, valahol Oklahoma City közelében. A rendőrség hiába kereste, nem sikerült megtalálni, hogy hová tűnt a férfi, az ügye szépen lassan döglött aktává vált, édesanyja, LaVonne Harris is már-már feladta a harcot. Egy áprilisi napon mégis megcsörrent Harris telefonja. A telefonáló azt mondta, hogy megtalálhatták a fiát, de ne legyenek hiú reményei:

a neki tulajdonított testet összeégve, darabokban fedezték fel, több másik ember maradványaival együtt.

A testrészek felfedezése tavasszal nagyszabású nyomozást indított el, ami Oklahoma állam egyik legszörnyűbb szervezett bűnözéssel összeköthető gyilkosságsorozatára deríthet majd fényt.

Nagy titokban megy a nyomozás

A holttesteket egy magas kerítéssel körbevett, öthektáros telken találták Logan megyében, nem messze Oklahoma Citytől. Áprilisban, amikor a maradványokat megtalálták, még alig lehetett tudni valamit, a hatóságok nagyon szigorú titoktartás mellett kezelték az ügyet. Augusztusra azonban kiderült, hogy a megtalált holttestek összeégett csontokat takarnak. Közben egy második helyszínen is feltártak maradványokat, egy olajkút közelében, körülbelül 30 kilométerrel arrébb, Luther városában.

Az áldozatokat DNS-minták segítségével azonosítják, de a személyazonosságukat még nem hozták nyilvánosságra. Ahogy azt sem, hogy pontosan hány emberhez tartoznak a maradványok. A Washington Postnak családtagok és egy névtelenséget kérő helyi tisztviselő is nyilatkozott. Ők mind különböző számadatokról tudnak, 3, 8, és 12 vizsgált DNS-profilról meséltek. Azt mindenesetre tudni lehet, hogy az oklahomai nyomozó hatóság (OSBI) három megyéből kért be DNS-mintákat, Nathan Smith is egy közülük.

Smith azon helyiek közé tartozik, akik az elmúlt években kámforrá váltak az erdős, beépítetlen vidéken Oklahoma City külterületén, ahol kábítószer-kereskedők is előszeretettel feltűnnek. Egyes, a Washington Postnak nyilatkozó helyi családok azt mondták, félnek rendőrt hívni és „eltűnt személy” feliratú táblákat kihelyezni, mert erőszakos, a fehérek felsőbbrendűségét hirdető börtönbandákat sejtenek az eltűnések mögött.

A rendőrség által kiadott felhívás az eltűnt Nathan Smithről – Fotó: Tecumseh Police Department
A rendőrség által kiadott felhívás az eltűnt Nathan Smithről – Fotó: Tecumseh Police Department

Amikor LaVonne Harris meghallotta, hogy a fia kapcsolatban állhatott egy fehér felsőbbrendűséget hirdető börtönbandával, összeszorult a szíve. Két éve, a fia eltűnésekor, már akadtak erre utaló jelek. A család egyik barátjával átfésülte Nathan Smith közösségi oldalait. A fiatalember egyes képeken olyan bandajelekkel pózolt, amelyeket Oklahoma állam egyik legveszélyesebb bandája szokott használni.

„Azt gondoltam: »Úristen, mibe keveredett a fiam?«”

Vérengző bandavezér vezényelhet

Oklahoma problémás államnak számít, legalább öt nagyobb, a fehérek felsőbbrendűségét hirdető börtönbandával – mondta Mark Pitcavage kutató, aki évtizedek óta figyeli ezeket a csoportokat. Egy 2016-os tanulmány, amelynek Pitcavage társszerzője volt, a börtönbandákat az Egyesült Államok fehér felsőbbrendűségi mozgalmának leggyorsabban növekvő és leghalálosabb tényezőjének nevezte. Ezek a bandák azért is veszélyesek, mert a szervezett bűnözést rasszizmussal ötvözik.

A börtöngangek nemcsak a büntetés-végrehajtási intézményekben, hanem azokon kívül is tevékenykednek. Az általuk elkövetett erőszakos bűncselekmények jó része rivális bandák tagjai és hatósági informátorok ellen irányul, a bandák tehát jórészt az alvilág szereplőire jelentenek veszélyt. Emiatt az általuk elkövetett bűncselekmények egy része nem kap nyilvánosságot, az egyre növekvő jelenlétük nem is része az Egyesült Államokban feltűnő, erőszakos szélsőjobboldali csoportokról szóló diskurzusnak. Hogy mennyire nem, azt jól mutatja, hogy Logan megye seriffje, Damon Devereaux maga se tudott a börtönből tevékenykedő bandákról, egészen addig, amíg ki nem nevezték rendőrfőnöknek.

A Washington Postnak nyilatkozó négy oklahomai tisztviselő szerint az első helyszín, amelyen csontokat találtak, az Egyetemes Árja Testvériséghez (UAB), egy, a fehérek felsőbbrendűségéért küzdő börtönbandához köthető. Egy olyan épületegyüttesről van szó, amelyet többméteres fémkerítés vesz körül, maga a telek nagyjából öthektáros. A hatóságok szerint valószínű, hogy a Testvériség a felelős a gyilkosságokért. A bandát egy rács mögött ülő férfi irányítja.

Fémfalak az UAB vezetője, Mikell Patrick Smith egykori birtoka körül, az oklahomai Edmondban – Fotó: Nick Oxford / The Washington Post / Getty Images Fémfalak az UAB vezetője, Mikell Patrick Smith egykori birtoka körül, az oklahomai Edmondban – Fotó: Nick Oxford / The Washington Post / Getty Images
Fémfalak az UAB vezetője, Mikell Patrick Smith egykori birtoka körül, az oklahomai Edmondban – Fotó: Nick Oxford / The Washington Post / Getty Images

A hatóságok szerint a Testvériség fővezére az 57 éves Mikell „Bulldog” Smith, aki olyan erőszakos rab volt, hogy egy oklahomai börtönjelentés egyszer „a büntetés-végrehajtás legveszélyesebb emberének” nevezte.

1989-ben külön cellát építettek az egyik börtönben Bulldognak.

Smith 1987-ben került börtönbe, miután két évvel korábban egy rabláskor megölt egy matektanárt. Tényleges életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, de mára úgy alakította a sorsát, hogy akkor se távozhatna, ha korábban lett volna lehetősége fellebbezésre. Nem sokkal azután, hogy megérkezett a börtönbe, megkéselte az egyik rabtársát. Két évvel később már az egyik börtönőrt próbálta megölni egy seprűnyélre erősített pengével. Bár sikerült szíven szúrnia az őrt, az túlélte a támadást. Bulldog ezek után sem higgadt le, 2014-ben a cellatársát fojtotta meg egy lepedővel.

A bandavezér családjának egyes tagjai a tulajdonosai annak az öthektáros, erődítményszerű területnek is, amelyen a rendőrség megtalálta a csontokat. Ez Smith felesége, Robin nevén van, a bandavezér testvére, Charles pedig a szomszédos ingatlan tulajdonosa. Mikell Smith másik testvére, Philip, 2020-ban eltűnt, az ő esete is egy a sok közül, amelyet a most előkerült maradványok miatt felülvizsgálnak. Augusztus 19-én a hatóságok Smith egy másik rokonát is letartóztatták az épületben kocsilopás és tiltott fegyver birtoklása miatt. Az egyelőre nem világos, hogy neki van-e köze az eltemetett csontokhoz.

Abroncsok, kocsironcsok, csontok

A maradványok történetének egyik érdekes pontja, hogy a hatóságok bizony nem maguktól jutottak arra, hogy meg kellene vizsgálniuk a Testvériséghez köthető telket. Sőt, a több méter magas kerítéssel körbevett terület eleinte senkinek nem volt gyanús. A rendőrség kapott viszont egy fülest, hogy érdemes lenne ránézniük a telekre. Meglepő módon a tipp egy másik telek átvizsgálásából eredt.

Szemét és elégetett tárgyak maradványai láthatók egy ingatlanon az oklahomai Choctaw-ban, 2022. július 10-én. Itt kutatott emberi maradványok után Jathan Hunt magánnyomozó – Fotó: Nick Oxford / The Washington Post / Getty Images
Szemét és elégetett tárgyak maradványai láthatók egy ingatlanon az oklahomai Choctaw-ban, 2022. július 10-én. Itt kutatott emberi maradványok után Jathan Hunt magánnyomozó – Fotó: Nick Oxford / The Washington Post / Getty Images

2020 környékén Carol Knight jóhiszeműen vett meg egy 20 hektáros területet magának Choctaw-ban, körülbelül félórányi autóútra attól, ahol a Logan megyei maradványokat megtalálták. Csakhogy amint férjével elkezdték megtisztítani a területet, sorra bukkantak fel a furcsábbnál furcsább „meglepetések” a föld alól. „Kaptam egy autóbontót” – mondta Knight.

A terület földjében 300 autógumi, egy motorkerékpár, három csónak, egy autó, és még sok szétszedett autóalkatrész lapult. Knight majdnem a bokáját törte egyszer, amikor beleesett egy álcázott gödörbe.

Mint később kiderült: az előző tulajdonosoknak hosszú-hosszú bűnlajstromuk volt, jól ismertek voltak a hatóságok előtt, és nem mellesleg az Egyetemes Árja Testvériség tagjaival is ismeretségben álltak. Knight nem tulajdonított ennek nagyobb jelentőséget, amíg a fülébe nem jutott egy olyan pletyka, miszerint akár holttest is lehet a területen eltemetve. A pletykák a 43 éves David Anthony Orr, egy Oklahoma City-környéki spanyol férfi eltűnéséhez kapcsolódtak. Orr metamfetaminfüggőséggel küszködött, és ugyanazokban a kábítószeres körökben forgott, mint a Testvériség tagjai. A mexikói férfi már néhány hónapja eltűnt, a szóbeszéd szerint pedig a testét Carol Knight telkén ásták el.

Knight erre áthívta egy ismerősét, Jathan Huntot, aki magánnyomozóként dolgozik, és kutyákkal szokott eltűntek után kutatni. Januárban Hunt átfésülte Knight ingatlanát sírfelderítésre kiképezett kutyáival. A kutyák két területen jeleztek: egy nagy gödör és egy tó mellett. A keresők ekkor riasztották az oklahomai hatóságokat. A nyomozók végül egy csonttal távoztak, amely Hunt szerint egy lábközépcsonthoz hasonlított. A rendőrség viszont nem jelzett vissza arról, hogy emberi maradványt találtak-e.

Hunt eltűnt emberek ügyein dolgozik önkéntesként egy Oklahoma City-beli alapítványnál, és felvette az esetei közé Orr ügyét is. Meglepő volt számára, hogy az eltűnteket rendszerint szakadatlanul keresi a család, de ez Orr esetében nem így volt, aki már egy éve eltűnt. Huntnak

végül sikerült megtalálnia a férfi rokonait, akikről kiderült, hogy bizony kétségbeesetten keresik a családtagjukat – csak félnek a nyilvánosság elé állni.

A családnak állítólag azt tanácsolták Orr feltételezett társai, hogy hagyják abba a keresést, különben „úgy végzik majd, mint ő”. Egy a Washington Postnak nyilatkozó rokon azt mondta, Orr halálát tényként kezelik, de a család nem ismerheti el nyilvánosan, és nem is gyászolhatja megerősítés nélkül.

Jathan Hunt magánnyomozó – Fotó: Nick Oxford / The Washington Post / Getty Images
Jathan Hunt magánnyomozó – Fotó: Nick Oxford / The Washington Post / Getty Images

„Élni kell a szorongással, együtt kell élni a félelemmel, hogy ezek az emberek még mindig kint vannak” – mondta a rokon.

A családtól kapott tippeket felhasználva Hunt legalább öt olyan személyt talált, akik eltűntek, és közük volt a Testvériséghez. Tavasszal Hunt kapott egy tippet, hogy Orr testét elégették, és elásták egy Logan megyei ingatlanon, három másik ember testével együtt. Hunt megpróbálta értesíteni a hatóságokat, de csak nagyon nehezen érte el az oklahomai nyomozókat, mert állandóan lerázták. Végül két nappal azután, hogy sikerült átadnia nekik a fülest, razziát tartottak a fent említett telken, ahol megtalálták Nathan Smith felételezett testét. Hunt szerint az általa leírt telek és az áprilisban feltárt terület leírása megegyezik, valószínű tehát, hogy azonos a két helyszín, így az sem kizárt, hogy a megtalált holttestek egyike a spanyol férfié.

A DNS-eredményre várnak

Az OSBI próbálja titokban tartani a nyomozás tényét, többek között azt tanácsolta az eltűntek családjainak, hogy maradjanak csendben. „Csak megpróbálunk néhány embert életben tartani” – mondta egy forrás, a lehetséges tanúk védelméért folytatott küzdelemről beszélve. A Washington Postnak viszont sikerült beazonosítania még egy eltűnt személyt, aki szintén a börtönbanda áldozata lehetett.

Az eltűnt személyek, akiket a hatóságok a Logan megyei üggyel kapcsolatban említettek, többnyire férfiak, akiknek vagy a törvénnyel, vagy a kábítószerekkel gyűlt meg a bajuk. Egy kivétel akad csak: a 21 éves Audrey Slack, aki 2022 januárjában tűnt el. A fiatal nő nem sokkal korábban ment hozzá egy nála jóval idősebb, Stephen Walker nevű férfihoz, aki szintén a fehér felsőbbrendűséget valló bandák tagja lehetett. A pár épp egy utazásról tért haza, ám Audrey-t végül senki nem látta többé.

A férje kocsijában találtak viszont egy lövedék által okozott lyukat, valamint vér- és hipónyomokat is.

Slack családját áprilisban keresték meg, hogy fogászati mintákat kérjenek el. A család ezt csak azzal a feltétellel adta oda, ha megmondják, hogy pontosan mire kell. Mint kiderült, őt is összefüggésbe hozták a Logan megyei maradványokkal, miután a terület nagyjából negyedórás autóútra fekszik attól a helytől, ahol Slacket és férjét utoljára látták.

Egy azonosítatlan csont fotója, ezt Jathan Hunt magánnyomozó találta az oklahomai Choctaw-ban – Fotó: Nick Oxford / The Washington Post / Getty Images
Egy azonosítatlan csont fotója, ezt Jathan Hunt magánnyomozó találta az oklahomai Choctaw-ban – Fotó: Nick Oxford / The Washington Post / Getty Images

Bár Slack esete kapcsán nem merült fel kábítószer-használat, Nathan Smith és David Anthony Orr is metamfetamin miatt találkozott össze a Testvériséggel. A hatóságok szerint az UAB köztudottan az oklahomai drogkereskedelem egyik főszereplője. Egy 2018-as per vádirata azzal vádolta a bandát, hogy évente nagyjából 2500 kilogrammnyi drogot terjesztenek Oklahomában.

Emellett gyilkosságokkal, emberrablással, betöréssel és szemtanúk megfélemlítésével is kapcsolatba hozták őket. A bírósági papírok és hírek szerint a Testvériség ma is aktív. Augusztusban kilenc, az UAB-hoz köthető gyanúsítottat vádoltak meg egy rivális bandatag meggyilkolásával, akit az ügyészek szerint kicsaltak a motelszobájából, megkínoztak és az árokba dobtak.

A szervezet bűnlajstroma pedig valószínűleg sokkal hosszabb annál, mint a hivatalos adatok mutatják, sokakról talán soha nem derül ki, hogy a Testvériség áldozatai voltak.

Nathan Smith édesanyja szinte hetente felhívja az orvos szakértőket, hogy megbizonyosodjon arról, a nyomozók még mindig a fia holttestét sejtik-e a maradványok között. „Tudnom kell. Le kell csendesítenem a szívemet” – mondja. Választ egyelőre nem kaphatott, mert a szétroncsolódott csontokból hosszadalmas megállapítani az áldozatok személyazonosságát. Így Harrisnek és a többi, csendben tűrő családnak egyelőre marad a várakozás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!