290 millió dollárért vett sugárbetegség elleni gyógyszert az amerikai kormány

2022. október 9. – 10:47

Másolás

Vágólapra másolva

Nagy port kavart az amerikai egészségügyi minisztérium keddi bejelentése, miszerint 290 millió dollárért vásárolnak sugárbetegség elleni gyógyszert az Amgen nevű amerikai cégtől. Vlagyimir Putyin orosz elnök a közelmúltban többször is nukleáris támadással fenyegetőzött, így a keddi amerikai bejelentés után többen is arról találgattak, hogy az amerikai kormány a gyógyszerbeszerzéssel már az atomháborúra készül.

Chris Meekins, az amerikai egészségügyi minisztérium korábbi felsővezetője azonban az NBC-nek nyilatkozva azt mondta, valószínűleg nem ez a helyzet.

A most beszerzett Nplate nevű gyógyszerből ugyanis 290 millió dollárért csupán 50 ezer adagot lehet kapni, tehát a széleskörű lakossági védelemhez semmiképp sem elegendő. Emellett az sem teszi alkalmassá az atomháború idején történő alkalmazásra, hogy a sugárzásnak való kitettség után 24 órán belül be kell venni. Ez ugyanis nem összeegyeztethető a hatályos amerikai vészhelyzeti tervvel, ami nukleáris támadás esetére azt tanácsolja az embereknek, hogy 24 óráig maradjanak zárt helyen, zárkózzanak be az otthonaikba.

Meekins szerint ennek ellenére mindenképp érdemes figyelni, milyen gyógyszereket szerez be az amerikai kormányzat, hiszen ebből tényleg sokszor következtetni lehet arra is, hogy milyen forgatókönyvekkel számolnak az ukrajnai háborúban. Ez a gyógyszerbeszerzés azonban minden bizonnyal nem azt mutatja, hogy a Biden-adminisztráció atomháborúra készülne.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!