Megerőszakoltak egy brit nőt, de az ügyészség ejtette az ügyét, mert szerintük szexszomniában szenved

2022. október 7. – 12:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Jade McCrossen-Nethercottot 24 éves korában erőszakolta meg egy férfi, miközben egy barátja házában, a kanapén aludt. A nő nem ébredt fel az erőszak közben, reggel észlelte annak nyomait, és a rendőrségi nyomozás is bizonyította, hogy megerőszakolták. A férfi azonban állította, a nő éber volt, és belegyezett a szexuális együttlétbe. A brit ügyészég (Crown Prosecution Service – CPS) 14 nappal a kitűzött tárgyalás előtt arra hivatkozva ejtette az ügyet, hogy a nő szexszomniában szenved.

A ritka betegséggel élők alvás közben létesítenek szexuális kapcsolatot, felébredve viszont nem emlékeznek rá. McCrossen-Nethercott állítja: nincs szexszomniája, és az ügyészségnek sincs semmilyen orvosi bizonyítéka arra, hogy lenne, ezért megtámadta a döntést, és hónapokig küzdött azért, hogy kimondják, az ügyészség tévedett – írja a BBC és a SkyNews.

2017 tavaszán, egy átbulizott este után McCrossen-Nethercott több ember társaságában a barátnője házába ment, ahol – miközben körülötte még többen beszélgettek és iszogattak – éjjel kettő körül elaludt a kanapén. Körülbelül három órával később arra ébredt, hogy félmeztelenül fekszik, a nyaklánca pedig összetörve hever mellette a padlón. A 24 éves lány úgy érezte, hogy megerőszakolták, miközben aludt. A (számára ismeretlen) férfi, akinek a spermáját később megtalálták a hüvelyi kenetben, mellette ült a kanapén.

Amikor a nő megkérdezte tőle, mi történt, azt válaszolta: „Azt hittem, ébren voltál.”

A férfi ezt követően kirohant a házból, a nő pedig zokogva felhívta a barátnőjét, aki a rendőrséget is értesítette.

McCrossen-Nethercott még aznap feljelentést tett a rendőrségen, törvényszéki vizsgálatnak vetette alá magát, a férfit pedig – aki a rendőrségen ártatlannak vallotta magát – nemi erőszakkal vádolták meg. Három évvel később – mindössze néhány nappal azelőtt, hogy az erőszakkal vádolt férfi bíróság elé állt volna – a CPS felhívta a nőt, és közölték vele, hogy ejtették az ügyét, két alvásszakértő szerint ugyanis elképzelhető, hogy szexszomniás epizódja volt, és ezért úgy tűnhetett, beleegyezett az együttlétbe.

„Teljesen váratlanul jött, és zavarba ejtő volt. Két hosszú távú kapcsolatom volt 13 éven át, és soha nem tapasztaltam még ilyet” – mondta McCrossen-Nethercott. Állítása szerint a rendőröknek még 2017-ben említette, hogy mélyen alszik, és hogy tinédzserkorában néhányszor alva járt, de a hároméves nyomozás alatt később egyetlenegyszer sem kerültek szóba az alvási szokásai.

Jade McCrossen-Nethercott történetéről a BBC Three készített dokumentumfilmet – Fotó: BBC Three
Jade McCrossen-Nethercott történetéről a BBC Three készített dokumentumfilmet – Fotó: BBC Three

A CPS döntése értelmében az ügyet lezárták, a vádlottat pedig hivatalosan felmentették a vádak alól. McCrossen-Nethercott viszont elhatározta, hogy bebizonyítja, hogy a CPS tévedett, amikor ejtette az ügyét, ezért elkérte az összes bizonyítékot – beleértve a rendőrségi kihallgatásokat, a toxikológiai eredményeket, a tanúvallomásokat és azoknak az alvásszakértőknek a jelentéseit is, akik személyesen soha nem találkoztak vele.

A nő maga is felbérelt egy alvásszakértőt, aki nemi erőszakkal kapcsolatos ügyekben szokott szakértői véleményt adni. A szakember azért is meglepődött az ügyön, mert az összes többi nemi erőszakkal kapcsolatos ügyben, amellyel találkozott, a vádlott állította, hogy szexszomniás rohamot kapott, ezért nem emlékezett az együttlétre. A szakember azt is elmondta, bár pontos kutatási eredmények nincsenek erre vonatkozóan, a rendellenességre jellemzően férfiak hajlamosak, nők esetében sokkal ritkábban fordul elő.

A BBC egyetlen olyan más brit nemi erőszakos ügyet sem talált, amelyben a védelem azzal érvelt volna, hogy a sértettnek szexszomniája volt.

A nő végül elvégzett alvásteszteket, a vizsgálat pedig azt mutatta, hogy enyhe alvási apnoéja van, ami egy gyakori állapot, azt jelenti, hogy a légzés alvás közben rövid időre leáll, majd újraindul. Ez lehet a szexszomnia potenciális kiváltó tényezője is, így a vizsgálat nem tudta kizárni, hogy a nőnek elszigetelt epizódja volt. Az ügyvédek szerint azonban – mivel százszázalékos pontossággal nem lehet megállapítani, hogy valóban ez történt – ez az érv egyáltalán nem lenne használható a bíróságon, mert jogilag nem állja meg a helyét. Hatékonyan használhatja viszont a védelem a esküdtszék meggyőzésében arról, hogy a potenciális erőszaktevő ártatlan. Az egyébként a CPS ügyészeknek adott iránymutatásai között is szerepel, hogy amennyiben a védelem erre hivatkozna, azt erőteljesen támadható a bíróságon.

A nő által benyújtott panaszok nyomán a legfőbb ügyész is arra jutott, hogy hiba volt ejteni az ügyet, és elnézést kért McCrossen-Nethercott-tól.

Ez viszont nem jelenti azt, hogy mégis bíróság elé kell állnia a férfinak. A vádlottat ugyanis korábban hivatalosan ártatlannak találták, új, meggyőző bizonyítékok nélkül pedig nem lehet bíróság elé állítani. McCrossen-Nethercott most kártérítésért perli a CPS-t.

2021-ben kilenc hónap alatt (a belügyminisztériumi adatok szerint) az Angliában és Walesben a rendőrség által nyilvántartott nemi erőszakos esetek mindössze 1,3 százaléka végződött azzal, hogy a gyanúsított ellen büntetőeljárás indult. McCrossen-Nethercott a BBC-nek azt mondta, az ügye azért is fontos, mert további rossz precedenseket teremthet, és tovább csökkentheti az erőszakot elszenvedett nők bátorságát, hogy jelentsék az ellenük elkövetett bűncselekményeket a rendőrségen, és vállalják a tárgyalással járó megpróbáltatásokat.

A nő többéves kálváriájáról a BBC dokumentumfilmet is készített, amit egyelőre csak az Egyesült Királyságban lehet megtekinteni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!