Helyrehozhatatlan károkat okozott a húsvét-szigeti szobrokban egy erdőtűz

2022. október 7. – 08:23

frissítve

Helyrehozhatatlan károkat okozott a húsvét-szigeti szobrokban egy erdőtűz
Fotó: Rapanui Önkormányzat / Afp

Másolás

Vágólapra másolva

Helyrehozhatatlan károk keletkeztek a húsvét-szigeti moai szobrok egy részében, amikor a héten több mint 100 hektáron erdőtűz pusztított a szigeten – írja az AFP-re hivatkozva a Guardian. A tűz hétfőn keletkezett, a Chiléhez tartozó szigeten pedig nem volt elég tűzoltó az eloltására, az önkéntesek így végül a hét második felére tudták megállítani a lángokat.

A Húsvét-szigeten (a helyiek nyelvén Rapa Nui) több mint ezer óriási kőszobor áll a tengert nézve. Az elsőket valószínűleg a 13. században kezdték el kifaragni, arról több elmélet kering, hogy mi lehetett az őslakosok célja velük.

Egyelőre nem mérték fel, hogy a moai szobrok közül mennyi sérült meg a tűz miatt, de a számuk valószínűleg több százra tehető. Pedro Edmunds Paoa, a sziget polgármestere szerint a tűz nem véletlenül keletkezett, az érintett területen szerinte minden tüzet emberek okoznak.

A tűz három hónappal azután ütött ki, hogy a szigetet két év Covid miatti lezárás után újranyitották. A moai szobrokról itt lehet többet elolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!