Belaruszban azonnali hatállyal betiltják az áremelést

2022. október 6. – 17:32

frissítve

Belaruszban azonnali hatállyal betiltják az áremelést
Július 21-én készült fotó Lukasenko elnökről – Fotó: Alexander Nemenov / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A belarusz elnök, Alekszandr Lukasenko Minszkben, a gazdasági kérdéseket megvitató kormányülésen bejelentette, hogy betiltja a fogyasztói áremeléseket – írja a Belta állami hírügynökség. A drasztikus intézkedés válasz a gazdaságot sújtó magas inflációra.

„Mától kezdve minden áremelés tilos. Tilos!”

– idézte Lukasenko szavait a Belta a beszámolójában. „Mától kezdődik. Nem holnaptól, hanem mától, hogy már ma se lehessen inflálni az árakat” – tette hozzá az elnök.

Az október 6-tól bevezetett áremelési tilalom alól mentességet élvezhetnek majd bizonyos árucikkek, Lukasenko megnevezte azokat a személyeket, akik jogosultak lesznek erre vonatkozó döntéseket hozni. Ilyen ember például a kereskedelmi miniszter, a tartományi kormányzók, a minszki polgármester. „Az ő engedélyük nélkül semmilyen árat nem lehet a mai szint fölé emelni” – rendelte el az államfő.

Az elnök figyelmeztetett arra is, hogy ha egy piaci szereplő üzlete bezárására vagy a piac elhagyására készülne, azt felelősségre fogják vonni. Utasította a főügyészt és az Állami Ellenőrző Bizottság elnökét, hogy kérjék számon a tilalom teljesítését, és hozzanak kemény döntéseket a szabályszegőkkel szemben, akik azonnali őrizetbe vételre és büntetőeljárásra számíthatnak. Lukasenko ezenkívül elrendelte, hogy állami tisztségviselők egy csoportja a Köztársasági Tanács elnöke, Natalja Kocsanova vezetésével október 20-ig dolgozza ki a módját annak, hogyan lehetne csökkenteni az elszabaduló árakat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!