Öngyilkos merénylő robbantott egy kabuli oktatási központban

2022. szeptember 30. – 09:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az afgán főváros, Kabul egyik oktatási központjában öngyilkos merényletet követtek el, 19 ember vesztette életét. A diákok éppen a péntek reggeli vizsgáikra készültek – közölte a helyi rendőrség. Az AFP információi szerint az áldozatok nagy része lány volt. A központban legalább 600 diák tartózkodott a merénylet idején.

A robbanás a nyugat-kabuli Dasht-e-Barchi negyedben történt, egy túlnyomórészt síiták lakta területen, ahol a kisebbségi hazara közösség él. Rendre itt történnek a leghalálosabb támadások Afganisztánban.

„A diákok vizsgára készültek, amikor öngyilkos merénylő robbantott az oktatási központban. Sajnos 19 ember mártírhalált halt, és további 27-en megsebesültek” – mondta Khalid Zadran rendőrségi szóvivő.

„A biztonsági csapatok kiértek a helyszínre, a támadás természetét és az áldozatokról további részleteket később hozunk nyilvánosságra” – írta korábban a Twitteren Abdul Nafy Takor, a belügyminisztérium szóvivője. „A polgári célpontok támadása az ellenség embertelen kegyetlenségét és az erkölcsi normák hiányát bizonyítja” – tette hozzá.

Azzal, hogy tavaly újra a tálibok kerültek hatalomra Afganisztánban, jelentősen csökkent az erőszak, de a közbiztonság az elmúlt hónapokban ismét romlani kezdett a keményvonalas iszlamisták miatt. Az afganisztáni síita hazarákat évtizedek óta üldözik, és a tálibokat a csoport elleni visszaélésekkel korábban már vádolták, amikor 1996 és 2001 között hatalmon voltak. A hazarák gyakori célpontjai az Iszlám Állam támadásainak is. Mindkét csoport eretneknek tartja őket.

Eddig egyetlen csoport sem vállalta magára a felelősséget a támadásért, de egy évvel korábban az Iszlám Állam öngyilkos merényletet követett el egy oktatási központ ellen ugyanezen a területen, amelyben 24-en haltak meg, köztük diákok is.

(Yahoo News, BBC)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!