Két óra alatt egy hónapnyi eső zúdult Fiumére, egy ember megfulladt

2022. szeptember 29. – 12:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Özönvízszerű esőzések voltak szerda este Horvátországban, az áradat Fiumében – horvátul Rijekában – teljesen megbénította a közúti forgalmat, pincéket öntött el, egy ember pedig meghalt, írja az MTI.

A hatóságok szerint a férfit elsodorta az árvíz, és így beszorult egy autó alá, ahol megfulladt. A tűzoltók közel száz autóból mentették az embereket, közben az utakról szivattyúzták a vizet. Fiume polgármestere közleményben fejezte ki részvétét a családtagoknak.

Az egyik utcában például így nézett ki a helyzet szerda este:

A megyei tűzoltóparancsnok szerint szerda este Fiumében két óra alatt 140 mm csapadék hullott, amennyi átlagosan egész szeptemberben szokott esni. Az utakon, főleg az alacsonyabb részeken félméteres víz állt. A városi vízelvezető rendszer pedig nem tudta elnyelni a rengeteg vizet, ami így épületek pincéit és alsóbb szintjeit öntötte el. A hírek szerint egy iskola és a rendőrkapitányság is megrongálódott, írja a Floodlist.

Több helyen evakuálni kellett az embereket, a hatóságok felhívták a lakosokat, ha tehetik, inkább maradjanak otthon. Szerda este körülbelül kétszáz segélyhívás érkezett a hatóságokhoz.

A polgármester szerint a helyzet csütörtökre normalizálódott Fiumében, és a víz visszahúzódott. „Egy nehéz éjszaka van mögöttünk”, mondta, és megköszönte a mentőszolgálatok erőfeszítéseit. A teljes kárfelmérés még folyamatban van.

Közben Isztria több járásában is riasztották a tűzoltókat, akik kidőlt fákat és ágakat távolítottak el az utakról, valamint vizet szivattyúztak ki elárasztott épületekből. Az áradások és földcsuszamlások miatt több utat lezártak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!