Az EU biztonsági főbiztosa szerint elfogadhatatlan az Északi Áramlat elleni szabotázsakció

2022. szeptember 28. – 10:05

Másolás

Vágólapra másolva

Az Északi Áramlat 1 és 2 károsodása nem véletlen, és mindannyiunkat érint – írta a Twitteren Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője. Borrell szerint minden rendelkezésre álló információ arra utal, hogy a szivárgások szándékos cselekedet eredményei. „Az európai energiainfrastruktúra szándékos megzavarása teljességgel elfogadhatatlan, és erre határozott és egységes válaszlépésekkel fogunk reagálni” – írta.

A Balti-tengeren kedden jelentettek ismeretlen eredetű gázszivárgást, amelyről kiderült, hogy a Svédország és Dánia közelében húzódó két orosz gázvezetéken keletkezett lyukak okozzák. Azóta mind a svéd, mind a dán kormány közölte: szabotázsakció történt, és bejelentették, hogy sürgős vizsgálatot kezdeményeznek az ügyben.

Svédország az Északi Áramlat gázvezeték elleni feltételezett szabotázsakciót nem tekinti ellene irányuló támadásnak – jelentette ki Ann Linde svéd külügyminiszter. A gázvezetéken a lyukakat nem svéd, hanem nemzetközi felségvizeken ütötték, így nemzetközi incidensről van szó – közölte a tárcavezető a SVT közszolgálati televíziónak nyilatkozva. Azt mondta, Antony Blinken, amerikai külügyminiszter felajánlotta Washington segítségét annak érdekében, hogy kiderítsék, mi történt.

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!