A Gazprom azzal fenyegetőzik, hogy leállítja az Ukrajnán keresztül folyó európai gázszállításokat

2022. szeptember 28. – 16:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Leállíthatja az Ukrajnán keresztül folyó európai gázszállításokat a Gazprom – jelentette be az orosz állami vállalat a Twitteren. A bejelentés hátterében egy elszámolási és jogi vita áll a Gazprom és az ukrán Naftogaz között.

Annak ellenére, hogy a két ország február óta háborúban áll, a Gazprom eddig az Ukrajnán keresztül húzódó vezetékeken küldte a gázt Európába, amiért tranzakciós illetéket fizetett az ukrán gázszolgáltatónak. Viszont nem annyit és nem olyan időközönként, mint azt az ukránok szerették volna, ezért szeptember elején a Naftogaz nemzetközi törvényszék elé idéztette a Gazpromot.

Az orosz gázszolgáltató már akkor jelezte, hogy leállíthatják a szállítmányokat, amennyiben Ukrajna nem áll el az eljárástól. Ez nem történt meg, ezért a Gazprom szerdán bejelentette: ha nem sikerül gyorsan megegyezni, nem szállítanak több gázt Ukrajnán keresztül Európába.

„A Gazprom elutasítja az ukrán Naftogaz követeléseit az orosz gáz európai tranzitdíjára vonatkozó választottbírósági eljárásban, a nem teljesített szolgáltatásokat nem kell és nem is fogjuk kifizetni”

– közölte az orosz vállalat. Ahogy az előző posztunkban is írtuk, a bejelentés hírére kilőtt a gázár a holland energiatőzsdén, a földgáz jegyzésára közel tíz százalékkal emelkedett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!