Holtan találták egy himalájai gleccserszakadékban Hilaree Nelson Guinness-rekorder síalpinistát

2022. szeptember 28. – 13:50

frissítve

Holtan találták egy himalájai gleccserszakadékban Hilaree Nelson Guinness-rekorder síalpinistát
2018. október 4-i felvétel Hilaree Nelson amerikai síalpinistáról (b) és partneréről, James Morrisonról Katmanduban – Fotó: Nirandzsan Sresztha/ AP / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A 49 éves tapasztalt síelő és hegymászó hétfőn tűnt el, miután meghódította a Föld nyolcadik legmagasabb hegyét, a Manaszlut – írja az MTI. Nelson a 8163 méter magas hegycsúcsról síelt le partnerével, Jim Morrisonnal, amikor egy gleccserszakadékba zuhant. Holttestét helikopterrel találták meg szerdán, a mentőakciót nehezítették a rossz időjárási körülmények.

Az extrémsportoló a Washington Post cikke szerint 2011-ben került be a Guinness-rekordok könyvébe, mivel az első nőként jutott fel kevesebb mint 24 óra alatt két nyolcezres csúcsra, az Everest- és a Lhoce-hegyre. 2018-ban ő és Morrison visszatértek a térségbe, és elsőként síeltek le a Lhoce-hegy csúcsáról. A Lhoce-hegy a világ negyedik legmagasabb hegye. Erről a nem mindennapi teljesítményről később a North Face Youtube csatornáján jelent meg egy videó:

Hétfőn több hegymászót is magával sodort egy lavina a Manaszlu-hegy egy alacsonyabb pontján, a csoportból egy nepáli hegyivezető életét vesztette.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!