Tieznöt halottja van az oroszországi iskolai lövöldözésnek

2022. szeptember 26. – 10:33

frissítve

Tieznöt halottja van az oroszországi iskolai lövöldözésnek
Rendőrségi lezárás az iskola környékén – Fotó: Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Tizenötre nőtt a halálos áldozatok száma a közép-oroszországi Izsevszkben, ahol az egyik iskolában hétfőn délelőtt kezdett el lövöldözni egy fegyveres. Az orosz hatóságok hivatalos jelentése szerint a halottak közül négy felnőtt, tizenegy pedig kiskorú. Összesen 24-en sérültek meg, köztük 22 gyerek. Az eset miatt háromnapos gyászt hirdettek.

A BBC jelentése szerint mentő- és biztonsági szolgálatok érkeztek a helyszínre. Az orosz hatóságok megerősítették, hogy a fegyveres öngyilkos lett, egyelőre nem tudni, hogy miért kezdett el lövöldözni. A Tass orosz hírügynökség szerint a támadónál két pisztoly volt. Az orosz hatóságok később feltöltöttek egy videót az internetre, amin látható, hogy a lövöldöző holtan fekszik a padlón, és szerintük egy náci szimbólummal ellátott pólót visel.

A lövöldözés a 88-as számú iskolában történt, ahol közel ezer diák tanul, és 80 tanár tanít. Az iskola a mintegy 650 ezer lakosú Izsevszk központjában, a központi kormányzati épületek közelében található. A tanárokat és a diákokat evakuálták.

Frissítés: Az orosz Nyomozó Bizottság szerint a símaszkot viselő támadó, a 34 éves Artyom Kazancev helyi lakos, az iskola egykori tanulója volt. Fekete trikóján náci jelképek voltak, a hatóságok dolgoznak annak megállapításán, hogy valóban szélsőséges ideológia követője volt-e. Kazancev elmeorvosi megfigyelés alatt állt. Két, éles lőszer kilövésére alkalmassá tett traumatikus pisztoly és tíz darab, egyenként kilenc lőszert tartalmazó tár volt nála. A tárakra piros betűkkel a „gyűlölet” szót írták fel orosz nyelven.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, hogy az elkövető egy neonáci csoport tagja lehetett, és terrorcselekménynek nevezte a történteket. Peszkov szerint Vlagyimir Putyin elnök részvétét fejezte ki a hozzátartozóknak. Azt is mondta, a történtek után felülvizsgálják az iskolák biztonságát garantáló intézkedések hatékonyságát, és megígérte, hogy a kormányzat a hozzátartozók szociális problémáival is foglalkozni fog. (BBC, Tass, MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!