Hadgyakorlattal válaszoltak az észak-koreai rakétakísérletre

2022. szeptember 26. – 07:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Közös hadgyakorlatba kezdett hétfőn Dél-Korea és az Egyesült Államok haditengerészete az ázsiai ország keleti partjainál, egy nappal az újabb észak-koreai rakétakísérlet után, írja az MTI. A műveletben amerikai nukleáris repülőgép-hordozó és több harci repülőgép is részt vesz.

A dél-koreai haditengerészet szerint a négynaposra tervezett gyakorlattal jelezni kívánják Szöul és Washington szövetségét, amely elég erős ahhoz, hogy „választ adjon az észak-koreai provokációkra”.

A műveletben több mint húsz amerikai és dél-koreai hadihajó vesz részt. A USS Ronald Reagan amerikai nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó pénteken futott be Dél-Korea keleti kikötővárosába, Puszanba, hogy öt év után először vegyen részt közös gyakorlatokon a Koreai-félsziget melletti vizeken.

A hadgyakorlaton emellett amerikai és dél-koreai harci repülőgépek is részt vesznek.

A mostani 2017 óta az első olyan közös hadgyakorlat, amelyen amerikai repülőgép-hordozó is részt vesz, az utóbbi években ugyanis a szövetségesek csökkentették ezeket a műveleteket, mert abban bíztak, hogy a Korea-közi megbeszélések sikeresek lesznek, és a koronavírus-járvány is közbeszólt.

Észak-Korea az idei évben gyorsított tempóban látott hozzá a rakétatesztelésekhez: január óta több mint harminc, rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát, valamint – 2017 óta először – interkontinentális fegyvereket is tesztelt.

A vasárnap Phenjan közeléből a Japán-(Keleti)-tenger irányába kilőtt rakéta a japán védelmi minisztérium közlése szerint 600 kilométeres távolságot tett meg és 50 kilométeres magasságot ért el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!