Házakat sodort a tengerbe a Kanadát ostromló Fiona vihar

2022. szeptember 25. – 16:33

Házakat sodort a tengerbe a Kanadát ostromló Fiona vihar
A Fiona hurrikán elhalad Port aux Basques mellett Kanadában 2022. szeptember 24-én – Fotó: Wreckhouse Press/Handout – REUTERS

Másolás

Vágólapra másolva

Villanyvezetékeket szaggatott le és házakat sodort a tengerbe a Fiona vihar, amely Kanada partjait sújtotta.

Öt tartományban özönvízszerű esőzések és akár 160 km/órás széllökések pusztítottak, a vihart hatalmas áradás kísérte, és több százezer ember maradt áram nélkül.

A Kanadában ritka és szokatlan erősségű Fionát pénteken visszaminősítették hurrikánról trópusi viharrá, azonban így is óriási károkat okozott. Az Új-Fundland délnyugati csücskében fekvő, 4067 lakosú Port aux Basques-ban az intenzív áradások legalább húsz házat és irodaépületet sodortak a tengerbe, illetve egy személy eltűnt, miután a víz elsodorta.

A térségben szükségállapot van érvényben, és a hadsereget is odavezényelték, hogy segítsenek a takarításban. Az is napokba telhet, mire az áramszolgáltatás helyreáll, mert a szél továbbra is túl nagy ahhoz, hogy a leszakadt villanyvezetékeket meg tudják javítani.

Justin Trudeau miniszterelnök a vihar okozta vészhelyzet miatt kihagyja Abe Sinzó volt japán miniszterelnök jövő héten esedékes temetését is.

A Fiona a hét elején már Puerto Ricóban és a Dominikai Köztársaságban is pusztított, ahol sokan még mindig áram és folyóvíz nélkül maradtak.

Floridát is hurrikánveszély fenyegeti, mivel a Karib-tenger felett szombaton átvonuló Ian trópusi vihar megerősödött, és jövő hét elején nagy hurrikánként közelítheti meg Floridát.

(BBC)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!