Orosz és belarusz sportolók nem vehetnek részt a 2022-es dzsúdó-világbajnokságon

2022. szeptember 22. – 13:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzetközi Dzsúdó Szövetség (IJF) szerdán bejelentette, hogy az orosz és belarusz sportolók nem vehetnek részt jövő hónapban Üzbegisztánban a 2022-es dzsúdó-világbajnokságon, írja a Bloody Elbow. A kizárás oka ugyanaz, mint az Oroszország elleni összes szankciónak: az Ukrajna elleni háború.

„A Nemzetközi Dzsúdó Szövetség bizottsága a mai napon, 2022. szeptember 21-én úgy döntött, hogy a jelenlegi nemzetközi körülményeket figyelembe véve és a dzsúdó sportág minden sportolójának védelme érdekében 2023 januárjáig nem engedélyezi az orosz és belarusz sportolók részvételét a nemzetközi versenyeken”

– áll a közleményben.

Vlagyimir Putyin edzésen vesz részt az orosz dzsúdóválogatott tagjaival Szocsiban 2019. február 14-én – Fotó: Mikhail Klimentyev / AFP
Vlagyimir Putyin edzésen vesz részt az orosz dzsúdóválogatott tagjaival Szocsiban 2019. február 14-én – Fotó: Mikhail Klimentyev / AFP

Az orosz és belarusz versenyzők eltiltása nagy változást jelent a szervezet eredeti elhatározásához képest, miszerint semleges sportolóként engedélyezi nekik a versenyzést. Hónapokig az orosz és belarusz sportolók részt vehettek a versenyeken, de saját zászlajuk helyett az IJF zászlaja alatt versenyeztek, tehát nem országukat képviselték. Ez az álláspont azonban azt eredményezte, hogy az ukrán dzsúdósok júniusban bojkottáltak egy mongóliai világkupaversenyt. Később azzal fenyegetőztek, hogy ugyanezt teszik a világbajnokságon is, ha az orosz sportolók elindulhatnak.

Oroszországnak azért is lehet fájó a sportolói kizárása, mert Vlagyimir Putyin elnöknek közismerten a kedvenc sportja a dzsúdó és a küzdősportok.

Putyin, aki maga is fekete öves dzsúdós, társszerzője volt egy könyvnek is, amelynek címe „Dzsúdó: Történelem, elmélet, gyakorlat”. 2008-ban pedig egy dzsúdóoktató DVD-t adott ki az orosz elnök 56. születésnapja alkalmából. Putyin az IJF tiszteletbeli elnöke volt, amíg a szervezet fel nem függesztette tagságát Ukrajna megtámadása miatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!