Megtalálták a tíz napja eltűnt ecuadori ügyvédnő holttestét

2022. szeptember 22. – 11:11

Másolás

Vágólapra másolva

Az ecuadori hatóságok megtalálták María Belén Bernal holttestét. A 34 éves ügyvédnő 10 napja tűnt el, miután meglátogatta férjét egy rendőrségi kiképző iskolában, ahol a férfi tanárként dolgozott. A rendőrség gyanúja szerint a férje gyilkolta meg, aki azóta is szökésben van – írja a BBC.

Bernal testét egy dombon találták meg, mindössze öt kilométerre a gyakorlóiskolától. Eltűnését szeptember 11-én a férje jelentette a rendőrségen, ezt követően viszont eltűnt, most pedig országos hajtóvadászat indult ellene, a kormány 20 000 dollár jutalmat ajánlott a nyomravezetőnek.

Bernal halálának híre országszerte tüntetéseket váltott ki, Ecuadorban ugyanis nagyon magas a nőgyilkosságok száma, az országban elkövetett bűncselekményeket nyomon követő Aldea Alapítvány szerint idén (szeptember elejéig) már több mint 200 nőt öltek meg.

Bernal rokonai és nőjogi szervezetek tüntetnek a fővárosban, Quitoban 2022. szeptember 21-én Fotó: Rodrigo Buendia / AFP
Bernal rokonai és nőjogi szervezetek tüntetnek a fővárosban, Quitoban 2022. szeptember 21-én Fotó: Rodrigo Buendia / AFP

Az ENSZ szerint 100 ecuadori nőből 65 tapasztalt már élete során valamilyen nemi alapú erőszakot.

Az ügyvédnő halála után nőjogi szervezetek hirdettek demonstrációkat, és azt követelik a kormánytól, vegye komolyan a nők elleni erőszak és a nőgyilkosságok ügyét, tegyen konkrét lépéseket a nők biztonságának növeléséért.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!