Újabb magas beosztású orosz halt meg rejtélyes körülmények között

2022. szeptember 22. – 16:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Meghalt Anatolij Gerascsenko, a Moszkvai Repülési Intézet korábbi rektora, írja a Business Insider. Az egyetem közleménye szerint Gerascsenko egy „baleset következtében” vesztette életét. Az orosz Izvesztyija nevű újság azt is tudni véli, hogy Gerascsenko „jelentős magasságból esett le”, és „többemeletnyit zuhant” az egyetem egyik lépcsőházában. Mire kiérkeztek a mentők, Gerascsenko már halott volt a lap szerint.

Anatolij Gerascsenko – Fotó: Moszkvai Repülési Intézet
Anatolij Gerascsenko – Fotó: Moszkvai Repülési Intézet

A Moszkvai Repülési Intézet közleményében óriási veszteségnek nevezte korábbi rektora halálát, és bejelentették, hogy vizsgálóbizottságot állítanak fel a baleset kivizsgálására.

A 72 éves Gerascsenko 1977 óta dolgozott a Moszkvai Repülési Intézetben, 2007 és 2015 között pedig ő volt az egyetem rektora. Halálakor a jelenlegi rektor tanácsadójaként dolgozott. Több mint 100 tanulmányt és tudományos cikket publikált pályafutása alatt. Számos magas állami kitüntetést kapott, köztük a Hazáért Érdemrend első osztályú fokozatát.

A Moszkvai Repülési Intézet a keleti blokk egyik legfontosabb mérnökképzőjének számított, és számít a mai napig. Innen kerültek ki a legnagyobb szovjet repülőgép-tervező vállalatok mérnökei (köztük Alekszej Tupoljev, az első szuperszonikus utasszállító, a Tupoljev Tu-144 tervezője) és 22 szovjet és orosz űrhajós is.

Gerascsenko halála nem az első rejtélyes haláleset az elmúlt hónapokban. Az orosz–ukrán háború kitörése óta már több mint egy tucat magas beosztású orosz vesztette életét rejtélyes körülmények között. A rejtélyes halálesetekről ebben a cikkünkben foglalkoztunk részletesen.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!