Felkavarta az oroszokat a Putyin-beszéd, gyorsan fogynak a repülőjegyek

2022. szeptember 21. – 13:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hamar elfogytak a Moszkvából induló járatokra tartó repülőjegyek röviddel azután, hogy Vlagyimir Putyin beszédet intézett országa lakóihoz, először azután, hogy februárban csapatokat küldött Ukrajnába. A beszéd során az orosz elnök bejelentette a részleges mozgósítást, ami kb. 300 000 embert érint majd. Szergej Sojgu védelmi miniszter későbbi tájékoztatása szerint a behívás csak a hivatásos katonaként már tapasztalattal rendelkezőket érinti, a diákokat és azokat, akik csak sorkatonaként szolgáltak, nem hívják be.

A Reuters beszámolója szerint a Putyin-beszéd hatása azonnal érezhető lett Oroszország egyik legnépszerűbb, repülőjegy-vásárlást lebonyolító weboldalán, az Aviasalesen, ahol máris elfogyott a Moszkvából Isztambulba, illetve Jerevánba tartó közvetlen járatokra az összes jegy. Népszerűségük valószínűleg annak köszönhető, hogy ide vízum nélkül utazhatnak az orosz állampolgárok. Nemcsak ide lehetetlen szinte repülőjegyet találni, hanem a Moszkvából Tbiliszibe (Grúzia) tartó járatra is, pedig ahhoz még át is kell szállni.

Hasonlóról számolt be a Sky News is: Konrad Muzyka lengyel védelmi elemző megfigyelése szerint kedd éjfél körül még 80 000 rubelbe, vagyis kb. 535 ezer forintba került egy jegy a Moszkvából Isztambulba tartó szerdai gépre, és az ára óráról órára emelkedett, egészen addig, míg végül elfogyott, de a beszéd után ők sem láttak már elérhető jegyet csütörtökre és péntekre sem a Turkish Airlinesnál. A Sky News a Moszkvából Belgrádba tartó járatoknál is hasonlót figyelt meg.

A védelmi elemző úgy gondolja, hogy a mozgósítás új dinamikát hoz az orosz társadalomba. „Sok férfi a lehető leghamarabb el akarja majd hagyni az országot, hogy elkerülje, hogy Ukrajnába küldjék. A Törökországba szóló jegyek eladása csak megerősíti ezt” – mondta a Sky Newsnak.

How to leave Russia

Az orosz elnök beszédét eredetileg kedden estére várták élőben, és a következményektől tartva aznap rekordsokan kerestek rá Oroszországban arra, hogy hogyan lehet elhagyni Oroszországot, azaz „how to leave Russia”. A Newsweek által közzétett Google Trends-görbén jól látszik, hogy az éjszaka folyamán kicsit mérséklődtek a keresések, majd reggel, a bejelentés idején újra fellendültek.

A keresési trendeket figyelő Google Trendsben szerda délután fél kettő körül ez a keresés már kevésbé látható, helyette a katonai igazolvány kategóriáira keresnek rá sokan, illetve arra, hogy „hogyan kerüljük el a mozgósítást.” A népszerű keresések között van Jereván is, de az első helyen „Oroszország lakossága”, míg a másodikon „Ukrajna” áll.

Ingadozik a forint, drágul a gáz

Az orosz tőzsdét is megviselték az elmúlt napok eseményei: már azután is óriásit zuhantak kedden, hogy a megszállt területek, köztük Zaporizzsja régiók is bejelentették, hogy népszavazást tartanak az Oroszországhoz való csatlakozásról. Putyin reggeli beszédét követően, a néhány napos csökkenés után ismét határozott emelkedésnek indult a gázár, akárcsak négy napja, úgy ismét 200 euró fölött jegyzik, de ez még mindig jóval kevesebb, mint az augusztusi 342 eurós csúcs, írja a lap.

A forint egyelőre ingadozik, de az biztos, hogy a keddi 397-es euróár már megint felkúszott: 13:40 körül épp valamivel több mint 404 forintot kellett fizetni egy euróért. A piacra még a Fed, az amerikai jegybank szerdai (itteni idő szerint este nyolc óra körüli) döntése is hatással lehet: a Privátbankár azt írja, hogy az előrejelzések szerint az amerikai jegybank várhatóan most is emeli háromnegyed százalékponttal a kamatlábakat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!