Joe Biden: Oroszország megpróbált letörölni a térképről egy szuverén államot

2022. szeptember 21. – 17:59

frissítve

Joe Biden: Oroszország megpróbált letörölni a térképről egy szuverén államot
Joe Biden amerikai elnök felszólal az ENSZ Közgyűlésének 77. ülésszakán a világszervezet New York-i székházában 2022. szeptember 21-én. – Fotó: MTI/EPA/Jason Szenes

Másolás

Vágólapra másolva

Joe Biden amerikai elnök azzal nyitotta meg beszédét az ENSZ New York-i Közgyűlése előtt, hogy Putyin orosz elnök Ukrajna elleni inváziójáról beszélt, amit „egy ember által indított háborúnak” minősített.

„Beszéljünk világosan: az Egyesült Nemzetek Biztonsági Tanácsának egy állandó tagja megtámadta szomszédját, és megpróbált letörölni egy szuverén államot a térképről.”

Biden szerint senki nem fenyegette Oroszországot, és Oroszországon kívül senki más nem kereste a konfliktust Ukrajnában. Biden kijelentette, hogy Oroszország megkísérelt letörölni egy szuverén államot a térképről, hozzátéve, hogy a háború „Ukrajna mint állam megszüntetéséről szól, világosan és egyszerűen”.

Az elnök elmondta, hogy az Egyesült Államok azt akarja, hogy a háború igazságos feltételekkel érjen véget. „Olyan feltételekkel, amelyek mellett mindannyian elköteleződtünk: nem foglalhatod el önkényesen egy másik állam területét.” Biden szerint Vlagyimir Putyin nukleáris fenyegetése Európával szemben felelőtlen. Hozzátette, hogy szerinte egy nukleáris háborún nincs mit megnyerni:

„Egy nukleáris háborút nem lehet megnyerni és soha nem is lehet megvívni”.

Kiemelte, hogy kisebb nemzetek szuverenitásának védelme a nagyobbakéval egyenrangú, és a nemzetközi jog tiszteletben tartása az a közös alap, ami mellett az ENSZ nemzeteinek ki kell állniuk. Majd azzal zárta a beszédét, hogy felszólította az ENSZ Közgyűlés résztvevőit, hogy tegyék meg a maguk dolgát a jövőért és az emberiségért. „Nem passzív tanúi vagyunk a történelemnek, mi magunk írjuk a történelmet.”

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!