80 éves korában meghalt az az orosz űrhajós, aki 437 teljes napot töltött az űrben

2022. szeptember 20. – 10:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

80 éves korában meghalt Valerij Poljakov asztronauta, aki 1994 és 1995 között 437 teljes napot töltött az orosz Mir űrállomáson – írja a BBC. Ez idő alatt az űrhajós állítólag 7000-szer került meg a Földet. Poljakov küldetése az volt, hogy kiderítse, vajon meddig képesek az emberek megőrizni a mentális egészségüket egy hosszú űrexpedíció során, aminek célállomása a Mars. A tesztek megállapították, hogy a 14 hónap alatt, amit az asztronauta az űrben töltött, nem károsodtak a kognitív funkciói.

A BBC cikke szerint visszatérésekor Poljakov állítólag visszautasította azt, hogy kivigyék a kapszulából, miközben ez a megszokott gyakorlat annak érdekében, hogy az űrhajósok újra hozzászokjanak a földi gravitációhoz. Poljakov azonban inkább segítséggel, de maga mászott ki.

Poljakov halálát a Roszkozmosz, az Orosz Szövetségi Űrügynökség jelentette be, a halálának okát azonban nem hozták nyilvánosságra.

Valerij Poljakov 1942-ben született a fővárostól, Moszkvától délre fekvő Tulában, és előbb orvosnak, majd űrhajósnak képezte magát. Első küldetésére 1988 augusztusában indult, és nyolc hónapot töltött az űrben. Az orosz asztronauta 2001-ben ment nyugdíjba.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!