Bécs utcáin megmaradnak a karácsonyi fények, de energiatakarékosan

2022. szeptember 19. – 14:27

Bécs utcáin megmaradnak a karácsonyi fények, de energiatakarékosan
A fényárban úszó Kärtnerstrasse – Fotó: PID

Másolás

Vágólapra másolva

Az energiaválság ellenére sem szeretne lemondani a Bécsi Bevásárlóutcák Szövetsége a karácsonyi díszkivilágításról – közölte Bécs Külképviseleti Irodája.

A magyar sajtót is bejárta, hogy az osztrák főváros vezetése nemrég az ünnepi világítás korlátozásáról döntött, ami a Gazdasági Kamara szerint önkéntes alapon az üzletek kirakatait is érinthette volna. A bevásárlóutcákat tömörítő szövetség azonban nem volt hajlandó ilyen drasztikus döntést hozni. Ehelyett energiatakarékos LED-égőkkel és időkorlát bevezetésével próbálja megmenteni a karácsonyi hangulatot.

„Válságos időkben különösen nagy szükség van pozitív hangulatra, csillogásra és melegségre” – hangsúlyozta Walter Ruck, a Bécsi Gazdasági Kamara (Wirtschaftskammer Wien) elnöke, miután a Bevásárlóutcák Szövetsége a karácsonyi kivilágítás megtartásáról döntött.

A spórolás azonban egyértelmű szándék, jóval rövidebb ideig égnek a fények: a tavalyi 660 óra helyett csak 364 órán át csillognak majd az ünnepi kirakatok. Már ezzel 45 százalékkal csökkentik az energiafelhasználást és a költségeket. Walter Ruck különösen hálás a döntés miatt, mivel tisztában van vele, hogy az égőcsere, a világítás kihelyezése és későbbi tárolása sem olcsó a kereskedőknek.

Az üzletek képviselői arra jutottak, hogy a sötétbe borult üzletek nemcsak szomorú látványt nyújtanának, de a gazdaságot is károsítanák. Abban bíznak, hogy a karácsonyi fényáradat a helyi üzletekbe vonzza a közönséget, amivel a fenntartható gazdaságot támogatják, és megmarad a helyi üzletek forgalma és a munkahelyek fennmaradását is biztosítják.

Az osztrák főváros vezetése még augusztusban jelentette be, hogy a rezsit csökkent, és csak sötétedéskor fogják bekapcsolni a karácsonyi vásár fényeit, a Ringen pedig teljesen lemondanak a díszkivilágításról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!