Többen Kína zéró Covid politikáját okolják a vasárnapi buszbalesetért, amiben 27-en haltak meg

2022. szeptember 19. – 12:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva


Vasárnap árokba borult egy koronavírus-fertőzötteket szállító busz Kínában, a balesetben 27-en haltak meg. A hatóságok szerint a buszon 47-en voltak, és Kujcsou tartomány fővárosából, Kujjangból tartottak egy 249 kilométerre fekvő karanténmegyébe. A busz azonban hajnali 2 óra 40 perc körül egy kanyargós hegyvidéki szakaszon az árokba borult – írja a CNN.

Egyelőre nem tisztázott, hogy miért is volt úton a busz az éjszakai közepén, mivel a kínai közlekedési szabályozás tiltja, hogy távolsági buszok hajnali 2 és 5 óra között közlekedjenek. A baleset túlélőit a hatóságok szerint jelenleg kórházban ápolják.

Egy vegyvédelmi ruhás dolgozó fertőtlenítőszerrel permetezi a roncsolt buszt – Forrás: Weibo
Egy vegyvédelmi ruhás dolgozó fertőtlenítőszerrel permetezi a roncsolt buszt – Forrás: Weibo

A halálos buszbalesetről szóló hírek hatalmas felháborodást váltottak ki közösségi médiában, ugyanis sokak szerint az ország szigorú zéró Covid politikája miatt történt a baleset. A zéró Covid politika egyik módszere az is, hogy a hatóságok egész lakóközösségeket szállíttatnak el egy fertőzötteknek fenntartott helyszínre, ahol karanténba kerülnek.

Többen kommentekben adtak hangot a felháborodásuknak, az egyik például így szól: „Miből gondolod, hogy egy nap nem leszel azon a késő esti buszon?” – idézi a CNN cikkében azt a kommentet, ami több mint 250 000 lájkot kapott, mielőtt cenzúrázták volna. Míg egy másik azt írja, hogy „mindannyian a buszon utazunk, csak még nem zuhantunk le”. Nem sokkal az első felháborodott kommentek után, a balesetről szóló hírek alatt a hatóságok letiltották a hozzászólásokat.

A CNN cikke azt írja, a kujcsoui tartományban szombaton 712 volt a fertőzött állampolgárok száma, ami az országos új esetek 70 százalékát teszik ki. Miután értesültek az újabb fertőzöttekről, a kujjangi tisztviselők megesküdtek arra, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy megállítsák a fertőzés tovább terjedését. Szeptemberben a tartomány kilenc helyi tisztviselőjét már felfüggesztették, mert nem hajtották végre megfelelően az ország zéró Covid politikáját. A kormány adatai szerint a 38 millió lakosú Kujcsou tartományban a járvány kezdete óta mindössze két ember halt meg Covidban.



Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!