A jó hír az, hogy békét sürget Putyin, a rossz pedig az, hogy nem Oroszország és Ukrajna között

2022. szeptember 18. – 15:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva


Békét sürget Vlagyimir Putyin orosz elnök a már több tucatnyi emberéletet is követelő határmenti összecsapások lezárására Kirgizisztán és Tádzsikisztán között – írja a Sky News.

Putyin vasárnap telefonon beszélt Szadir Dzsaparov kirgiz elnökkel és és Emomali Rahmont tádzsik vezetővel, az orosz elnök a vita békés rendezésére szólította fel a két felet, és felajánlotta, hogy akár közvetít is az ügy érdekében – közölte a Kreml.

A két ország közötti harcokban már hetvennél is többen haltak meg, két napja tűzszünetet hirdettek. A volt szovjet köztársaságok azzal vádolják egymást, hogy harckocsikkal, aknavetőkkel, rakétákkal és drónokkal támadtak rájuk. Tádzsikisztán és Kirgizisztán közös határa 980 kilométer hosszú, ebből 580 kilométernyi szakaszról sikerült eddig a két félnek megállapodnia. A Szovjetunió összeomlását követően – addig ugyanis a közös szövetségi államkeret miatt a határoknak inkább jelképes jelentőségük volt – több tucat, határ menti körzet hovatartozása vált vita tárgyává, és emiatt időről időre viszályok és összetűzések törnek ki az ott élők között.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!