Irán legfőbb vezetője egészségi állapota miatt visszavonul a nyilvánosságtól

2022. szeptember 16. – 19:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Irán legfőbb vezetője, Ali Hamenei ajatollah lemondja nyilvános szerepléseit a rossz egészségi állapota miatt, jelenleg ágynyugalomban van, orvosok figyelik az állapotát, írja a The New York Times.

A 83 éves vezetőt múlt héten bélelzáródás miatt műtötték. Az állapota akkor kritikus volt, és az orvosai továbbra is aggódnak amiatt, hogy még mindig túl gyenge.

Fotó: Majid Saeedi / Getty Images
Fotó: Majid Saeedi / Getty Images

Legfelsőbb vezetőként Hameneinek nagy hatalma van Iránban, például olyan kérdésekben dönthet, mint az Egyesült Államokkal jelenleg tárgyalás alatt álló nukleáris megállapodás.

Hamenei két héttel ezelőtt egy rituálén vett részt, a vallásos Mashhad városába látogatott meg egy szentélyt. Akkor azt mondta a vele utazó embereknek, hogy korára való tekintettel úgy érzi, ez lehet az utolsó alkalma a szentélynél.

Hamenei 1979-ben az Iráni Iszlám Köztársaság megalakulásához vezető forradalom elindítója volt. Részt vett az irak–iráni háborúban is, 1989 óta az ország legfőbb vallási, politikai és katonai vezetője. 2009-ben, az izraeli-palesztin háború alatt megtiltotta, hogy öngyilkos merénylők induljanak Iránból Izraelbe. Támogatta a 2015-ben életbe lépett nagyhatalmakkal kötött atomalkut, így azóta számos Irán elleni nemzetközi szankciót feloldottak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!