Már több mint ötszáz gyerek halt meg a pakisztáni áradásokban

2022. szeptember 15. – 13:06

frissítve

Már több mint ötszáz gyerek halt meg a pakisztáni áradásokban
A pakisztáni Khyber Pakhtunkhwa 2022. szeptember 7-én – Fotó: Hussain Ali / Anadolu Agency / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Már közel 1500-ra emelkedett a halálos áldozatok száma Pakisztánban az áradások következtében – írja a helyi hatóságok közleménye alapján az MTI.

A katasztrófavédelem információi szerint eddig 1486-an haltak meg, a halálos áldozatok között 530 gyerek van.

A klímaváltozás okozta heves monszunesőzés és a június óta tartó áradások miatt a dél-ázsiai ország területének mintegy harmada került víz alá, 391 milliméter eső érte a területet, ami az utóbbi 30 éves átlag 190 százalékos emelkedését jelenti. A legsúlyosabban érintett Szindh tartományban 466 százalékos emelkedésről számoltak be.

A korábban nem látott hevességű árvíz következtében több település teljesen víz alá került az ország déli részén, az anyagi károkat 30 milliárd dollárra becsülik. Az elmúlt hetekben a hatóságok barikádokat és gátakat alakítottak ki, hogy távol tartsák az áradatot a kulcsfontosságú létesítményektől, mint például az áramelosztóktól és az erőművektől.

A Szindh tartomány és Kvetta város között az autópálya hetekig járhatatlan volt az árvíz miatt, így a segélyek szállítására sem tudták eddig használni. A hatóságok egyes helyekre csak helikopterekkel és hajókkal tudták eljuttatni a segítséget. Az útszakaszt végül csütörtökön tudták újra járhatóvá tenni.

Baludzsisztán tartományban több millió ember számára sikerült az áramszolgáltatást is helyreállítani.

A külügyminisztérium jelentése szerint az Egyesült Arab Emírségekből és az Egyesült Államokból is érkeznek humanitárius segélyt szállító repülőjáratok.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!