Kanada történelmében először Michelin-csillaggal díjaztak tizenhárom torontói éttermet

2022. szeptember 14. – 09:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kanada történelmében először Michelin-csillaggal díjaztak tizenhárom torontói éttermet – írja a BBC. A Michelin-csillagok mellett egyéb díjakat is kiosztottak, összesen 74 étterem és 27 különböző konyhavilág munkáját ismerték el a keddi díjátadón. Az eseményen a BBC cikke szerint 350 ember vett részt.

Tizenkét torontói étterem kapott egy Michelin-csillagot, ami azt jelenti, hogy az étterem a saját kategóriájában nagyon jónak számít. Az egy csillagot kiérdemlő éttermek között van egy modern francia étterem, az Alo, amit a világ legjobb éttermei között tartanak számon. Valamint a Don Alfonso 1890 is, amire egyszer azt mondták, hogy az olaszországiakon kívül ez a valaha volt legjobb olasz étterem. Két Michelin-csillagot csak egy étterem kapott kiváló konyhájáért, a Sushi Masaki Saito.

Ezeken kívül tizenhét éttermet díjaztak Bib Gourmand-díjjal. Ezt a díjat többek között azok az éttermek nyerhetik el, amelyek elfogadható áron kínálnak nagyszerű ételeket. Míg más éttermek a kiváló sommelier-kért, a kiszolgálásért vagy a koktélválasztékért kaptak Bib Gourmand-díjat. A Bib Gourmand-díjazottak között van a Grey Gardens étterem is, amit a híres torontói vendéglős, Jen Agg vezet, és az Indian Food Street Company, amit a Delhiben és Mumbaiban található régi kávézók ihlettek.

Aashim Aggarwal torontói gasztroblogger elmondta, hogy nem számított arra, hogy a Michelin több mint hetven éttermet díjaz majd. Aggarwal azt is hozzátette, hogy szerinte a győztes éttermek valóban Michelin-csillagot érdemelnek, de hiányzik a sokféleség, a kiválasztott éttermek nem tükrözik eléggé azt, hogy milyen sokszínű is valójában Torontó gasztronómiája. Ezt talán legjobban az szemlélteti Aggarwal szerint, hogy a győztes étteremtulajdonosok között szinte kizárólag férfiak voltak, akik nyugat-európai és japán éttermek vezetői.

Amióta májusban bejelentették, hogy elkészítik a Michelin-kalauz torontói változatát, New Yorkban és Los Angelesben is parázs viták bontakoztak ki arról, hogy a Michelin által kiválasztott éttermek valóban tükrözik-e az adott város gasztronómiai sokszínűségét. Gwendal Poullennec, a Michelin-kalauz nemzetközi igazgatója elmondta, hogy a csillagokról döntő zsűri tavasz óta látogatta Kanada legnagyobb városának éttermeit. Toronto külvárosai, mint például Markham vagy Richmond, nem szerepelnek az útmutatóban, a nemzetközi igazgató azonban elmondta: tervben van, hogy a jövőben ezen környékek éttermei is felkerüljenek a Michelin-térképre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!