3200 hektáron ég az erdő Franciaországban

2022. szeptember 13. – 22:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Már 3200 hektárnyi erdőt pusztítottak el a lángok a délnyugat-franciaországi Gironde megyében, Saumos település közelében, ahol hétfőn délután gyulladt meg a növényzet – írja a Le Monde. A környéken a szokatlan nyári meleg és az aszály miatt júliusban és augusztusban már leégett 28 ezer hektárnyi erdő.

Saumos-ból és a szomszédos falvakból már hétfőn este evakuálni kellett 540 embert, kedd estére pedig a kedvezőtlen szélirány miatt a tűz Sainte-Hélène város felé terjedt, ahonnan szintén ki kellett menekíteni 300 lakót. A városban maradó kb. 2700 embert a polgármester arra kérte, ha tehetik, ne menjenek ki az utcára.

Fotó: Laurent Perpigna Iban / Laurent Perpigna Iban / Hans Lucas
Fotó: Laurent Perpigna Iban / Laurent Perpigna Iban / Hans Lucas

A tüzet már több mint ezer tűzoltó oltja, a környező régiókból is érkeztek egységek a helyiek segítésére. Fecskendőkkel, helikopterekkel, repülőkkel és 320 tűzoltóautóval dolgoznak. Vezetőik szerint azonban erőfeszítéseik ellenére sajnos a tűz további terjedése várható, hiszen az aljnövényzet az aszály miatt kiszáradt, keleti szél fúj, és elég meleg van, hétfőn 37 fokot mértek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!