Rátaláltak az egymillió dolláros zsidó ereklyére, amit húsz évig keresett egy izraeli hatóság

2022. szeptember 13. – 20:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Közel húszévnyi kitartó nyomozói munka és kontinenseket átszelő kutatás után sikerült pontot tenni egy egymillió dolláros eltűnt zsidó ereklye ügyére – írja a BBC. A zsidó motívumokkal domborított ezüstérme egyik annak a négynek, amelyet a 2000 évvel ezelőtti zsidó felkelések idején készítettek.

Az ezüstérmének 2002-ben veszhetett nyoma, mikor az Izraeli Régiségügyi Hatóság arról kapott hírt, hogy az Ella-völgyben talált ereklyét palesztinok elvitték. Az izraeli hatóság ezután másfél évtizeden át kutakodott az ellopott érme után, ami ez idő alatt egyik illegális régiségpiacról a másikra vándorolt Izraelben, Jordániában és az Egyesült Királyságban. Végül az óceán túlra, az Egyesült Államokba került, ahol a Colorado állambeli Denverben akarták eladni egy árverésen.

Miután az Izraeli Régiségi Hatóság fülébe jutott, hol van az értékes érme, riasztotta az amerikai belbiztonsági nyomozó hatóságot, akik lefoglalták. Majd a nyomozást a manhattani kerületi ügyészség antikvitáskereskedelmi egységének adták át. Az egység informátorok, valamint az európai és a közel-keleti hatóságok közreműködésével bírósági végzést kapott arra, hogy az érmét hazaszállítsák.

A BBC azt írja, az érmét hétfőn adták át a manhattani kerületi ügyészségen tartott ünnepségen, amelyen amerikai és izraeli tisztviselők, köztük Gilad Erdan, Izrael ENSZ-nagykövete is részt vett. Az eseményről az Israel in New York Twitter-fiókjára is posztoltak:

Az Izraeli Pénzügyi Hatóság szerint az érmét időszámításunk szerint 69-ben készíthették, a nagy zsidó felkelések negyedik évében. A Júdeában élő zsidók a rómaiak elnyomása ellen lázadtak, a felkelések 70-ben csúcsosodtak ki, mikor a római katonák lerombolták egész Jeruzsálemet és a zsidók második templomát. A felkelések során megölt zsidó áldozatok száma a becslések szerint több százezer, akár több mint egymillió is lehetett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!