Letartóztattak egy afroamerikai lelkészt, mert meglocsolta a szomszédja virágait

2022. szeptember 11. – 10:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Michael Jennings alabamai lelkészt az egyik szomszédja kérte meg, hogy gondoskodjon a növényeiről, amíg elutazik otthonról. Jennings így is tett, egy másik szomszédja viszont ráhívta a rendőröket, mert „nem ismerte fel a távollevő szomszédja kertjében gyanúsan viselkedő fekete férfit”.

Jenningset a kiérkező rendőrök letartóztatták. Az eset májusban történt, a férfi most szövetségi pert indított a rendőrség ellen a méltatlan eljárás és az indokolatlan őrizetbe vétel miatt – írja a CNN.

„Amit aznap tettek, azt büntetlenül tették, úgy gondolták, hogy nem fognak fellépni ellenük. Dehumanizáltnak, kevésnek és tehetetlennek éreztem magam, és ez bántott” – mondta Jennings egy szombati sajtótájékoztatón.

A férfi elfogásáról videó is készült, itt lehet megnézni.

Michael Jenningset őrizetbe veszik 2022. május 22-én az alabamai Childersburgban Forrás: rendőrségi testkamera felvétele / childersburgi rendőrség
Michael Jenningset őrizetbe veszik 2022. május 22-én az alabamai Childersburgban Forrás: rendőrségi testkamera felvétele / childersburgi rendőrség

Jennings hiába mutatkozott be, és mondta el a foglalkozását is a rendőrök felszólítására, később azzal is megvádolták, hogy nem volt hajlandó azonosítani magát. Erre azonban az alabamai törvények szerint magánterületen nem is köteles. Amikor a férfi telefonálni akart a feleségének és a ház tulajdonosának,

a rendőrök megbilincselték és Talladega megyei börtönbe vitték, ahonnan csak 500 dollár óvadék ellenében engedték ki. A vádakat végül június elsején ejtették ellene.

A rendőrségi testkamerák felvételein az is látszik, ahogy a rendőrök beszélnek az őket kihívó szomszéddal. A nő is megerősíti nekik, hogy időközben felismerte a lelkészt, valóban ott lakik, és csak segíthetett a szomszédoknak, félreértésről lehetett szó. „Az én hibám volt” – magyarázza a nő a rendőröknek a felvételen. A rendőrök ennek ellenére ragaszkodtak a férfi letartóztatásához, mert „akadályozta az eljárást”. A rendőrség később elismerte, hogy a nő is visszautasította, hogy azonosítsa magát, ennek ellenére csak Jenningset tartóztatták le.

Ezen az sem változtatott, hogy megjelent a lelkész felesége, és bemutatta a férfi személyi igazolványát a rendőröknek. Jennings addigra megbilincselve ült a rendőrautóban, ahonnan nem is engedték kiszállni, csak később, az óvadék kifizetése után, engedték szabadon.

Jennings ügyvédei azt mondták, remélik, hogy a videón megörökített interakció országszerte felhívja az emberek figyelmét arra, hogy „ennek nem így kellene történnie”. A szövetségi pert is azért indították, hogy nagyobb nyilvánosságot kapjon a rendőrség eljárása.

„Nem a bosszúért, hanem az elszámoltathatóságért és az igazságosságért vagyok ma itt” – hangsúlyozta Jennings.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!