Leszbikus jegesmedvék miatt tiltaná be a Peppa Malac egyik epizódját egy szélsőjobboldali olasz politikus

2022. szeptember 10. – 15:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A szélsőjobboldali olasz politikai párt, az Olasz Testvérek (Fratelli d'Italia, egyes fordításokban Olasz Fivérek) egyik vezető tagja felszólította a Rai olasz állami műsorszolgáltatót, hogy ne vetítse le a világszerte ismert Peppa Malac című rajzfilmsorozat egyik epizódját, mert a sorozat szereplői között egy azonos nemű pár szerepel – írja a Guardian. Giorgia Meloni, a párt vezetője, aki a miniszterelnöki pozícióra is pályázik, ellenzi az azonos neműek házasságát és azt is, hogy meleg párok vállaljanak gyereket.

Federico Molliconénak, a párt kulturális szóvívőjének a Peppa Malac Családok című epizódjával szemben van ellenvetése. Az epizódban, amit kedden mutattak be először az Egyesült Királyságban, egy leszbikus jegesmedve pár szerepel, akik közösen nevelik jegesmedve csemetéjüket. Mollicone szerint ennek az epizódnak a sugárzása Olaszországban elfogadhatatlan lenne. A politikus az olasz La Stampa-nak azt nyilatkozta, hogy a „politikai korrektség eszméje ismét lecsapott, és nem hagyja, hogy a gyerekek egyszerűen csak gyerekek legyenek”. Majd azt is hozzátette: arra kéri a Rai műsorszolgáltatót, hogy a szóban forgó epizódot ne sugározzák se a televízióban, se az interneten.

A Guardian azt írja: ez az első alkalom, hogy LMBTQ+ pár szerepel a rajzfilm 18 éves történetében. A leszbikus jegesmedvepár feltűnését egy online petíció előzte meg, ami azt követelte a Peppa Malac megalkotóitól, hogy szerepeljen azonos nemű pár is a rajzfilmben. A világszerte ismert Peppa Malac meséjét a brit Mark Baker és Neville Astley alkották meg. A cikk szerint egyelőre bizonytalan, hogy Olaszországban pontosan mikor is mutatnák be az epizódot.

Ugyan egy másik mesével kapcsolatban, de hasonló okokból tett bejelentést a Netflixnél a magyar NMHH, illetve a Mandiner is. A magyar médiahatóság a Jurassic World: Krétakori tábor című meséje miatt indítványozott hatósági ellenőrzést, mert a rajzfilm egyik epizódjában az egyik lánykarakter szerelmet vall egy másik lánynak, majd megcsókolják egymást. Nemrégiben Szaúd-Arábia követelte a Netflixtől olyan tartalmak törlését, amelyek az iszlám elveit és értékeit sértik. Hogy pontosan milyen tartalmakra gondoltak, a közleményből nem derült ki, de a hírről beszámoló állami szaúdi televízió illusztrációként a Jurassic World: Krétakori tábor című meséből mutatott egy részletet, kitakarva belőle a „gyermekeket célzó, erkölcstelen üzenetet”; illetve hozzátették, hogy a Netflix a homoszexualitást népszerűsíti.



Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!