Észak-Korea törvénybe iktatta, hogy soha nem adja fel az atomfegyverkezést

2022. szeptember 9. – 09:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Észak-Korea nukleáris fegyverrel rendelkező államnak nyilvánította magát – írja a BBC. Az atomfegyverek használatát szabályozó törvény kimondja, az észak-koreai hadsereg „automatikusan” indíthat nukleáris támadást, ha az ország vezetését megtámadják.

Az ország vezetője, Kim Dzsongun „visszafordíthatatlannak” nevezte a döntést, és kizárta annak lehetőségét, hogy tárgyalásokat folytassanak az atommentesítésről.

„Az Egyesült Államok nemcsak nukleáris fegyvereinket akarja megszüntetni, hanem megadásra akar kényszeríteni, az atomfegyverek feladásával meg akarja gyengíteni az önvédelemhez való jogunkat, hogy bármikor meg tudják buktatni a kormányunkat” – idézi a beszédet a hivatalos észak-koreai hírügynökség tudósítása alapján az MTI.

2019-ben Donald Trump akkori amerikai elnök kétszer is találkozott az észak-koreai vezetővel, a csúcstalálkozók viszont – nagy médiavisszhang ellenére – teljesen eredménytelennek bizonyultak.

A két ország közötti kapcsolat azóta megszakadt, bár a Biden-adminisztráció jelezte, hogy hajlandó tárgyalni Phenjannal, választ nem kaptak.

Joe Biden viszont megerősítette az Egyesült Államok politikáját, miszerint a Koreai-félsziget „teljes atomfegyver-mentesítése” a cél. Kim Dzsongun erre úgy reagált, országának fel kell készülnie a „párbeszédre és a konfrontációra”.

„Szankcionálhatnak bennünket száz, ezer napig, tíz vagy száz évig, sose adjuk fel az önvédelemhez való jogunkat csak azért, hogy egy időre enyhíthessük a nehézségeket, melyeket ma tapasztalunk” – hangsúlyozta Kim Dzsongun a törvény beiktatása után tartott beszédében.

Az észak-koreai vezető bejelentését megelőző napon Dél-Korea ismét közeledni próbált, megbeszélést javasolt az 1950–53-as koreai háborúban elválasztott, idős családtagok találkozásainak 2018-ban megszakadt lehetőségéről.

Észak-Korea 2019-től kezdve felgyorsította rövid hatótávolságú nukleáris rakétái fejlesztését, melyeket Dél-Koreára irányíthat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!