Tizenötezer tiltakozó kokatermesztő vonul Bolívia fővárosa felé

2022. szeptember 8. – 10:51

frissítve

Tizenötezer tiltakozó kokatermesztő vonul Bolívia fővárosa felé
Fotó: Martin Alipaz / EPA / EFE / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Elindult a kokatermesztők menete a hegyeken keresztül La Ricordából a bolíviai főváros, La Paz felé. A tüntetők azt követelik a kormánytól, hogy számolja fel a kormányközeli érdekszervezetek egyikének támogatását élvező, a termesztők szerint illegálisan működő felvevőpiacot.

A kokacserje vetésterülete a politikai vezetés drogellenes cserjeirtási tevékenységének következtében évek óta zsugorodik, a megélhetésüket féltő földművesek szerint azonban a kormány nem nyújt hathatós segítséget az alternatív haszonnövények termesztéséhez, írja az MTI.

A Departmental Association of Coca Producers (ADEPCOCA) több mint 15 000 tagja tart jelenleg La Paz városa felé. A menet vasárnap indult La Revolta városából és csütörtök estig szeretnének eljutni La Pazba, hogy a parlament előtt folytassák a tiltakozást.

Fotó: Luis Gandarillas / Anadolu Agency / AFP
Fotó: Luis Gandarillas / Anadolu Agency / AFP

A szervezők azt állítják, a fővárosban akár harmincezresre is duzzadhat a tiltakozó kokatermesztők tömege.

A hatóságok fokozták a biztonságot a tiltakozók útvonalán és a kormány épületei közelében La Pazban. A fővárosban közlekedési fennakadások várhatók, és a boltok többsége is bezárhat majd a tüntetés idejére. Ennek az az oka, hogy a városban a rendőrök és a tüntetők közötti összecsapásokra készülnek, miután a közelmúltban több hasonló tiltakozáson is sor került erőszakos bűncselekményekre – írja a Crisis24.garda.com

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!