Visszatért a Fehér Házba az Obama házaspár, hogy bemutassák a róluk készült portrékat

2022. szeptember 8. – 11:51

frissítve

Visszatért a Fehér Házba az Obama házaspár, hogy bemutassák a róluk készült portrékat
Fotó: Kevin Dietsch / Getty Images / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

2017-es leköszönése után először tért vissza a Fehér Házba Barack Obama, volt amerikai elnök és felesége, Michelle Obama, hogy bemutassák a róluk készült hivatalos portrékat, írja a CNN.

A hagyomány szerint minden leköszönő elnökről és First Ladyről készül festmény, ami a Fehér Házban kerül kiállításra. Az Obama-házaspárról készült képek a Trump-adminisztráció ideje alatt nem kerültek bemutatásra, majd a koronavírus-járvány miatt csúszott két évet az átadásuk.

Bár nincs előírva, a korábbi elnökök portréit hagyományosan a közvetlen utódaik kormányzati ideje alatt mutatják be (Obama 2012-ben avatta fel George W. Bush és felesége, Laura Bush portréit), Trump ideje alatt azonban nem került sor ilyen ünnepségre.

A szerdai ceremónián Joe Biden jelenlegi elnök és felesége, Jill Biden is részt vett.

Barack Obama portréját Robert McCurdy, Michelle Obama arcképét pedig Sharon Sprung festette. Mindkét festő kortárs megközelítést használt, az Obamát ábrázoló, fotorealisztikus stílusban festett kép fehér hátterével például hangsúlyosan különbözik a korábbi elnöki portréktól, amik rendszerint íróasztalnál ülve, könyvespolc előtt ábrázolták az elnököket.

Michelle Obama portréja annyiban rendhagyó, hogy az egykori First Lady pánt nélküli ruhában látható rajta.

Az Obama házaspár a Fehér Ház elhagyása óta sem tétlen, produkciós cégükkel több díjnyertes dokumentumfilm elkészítésében vettek részt, és mindketten megírták az emlékirataikat is.

Szeptember elején például az Our Great National Parks (Nagyszerű nemzeti parkjaink) című dokumentumfilm-sorozat narrációjáért kapott Emmy-díjat Barack Obama.

Az Emmy előtt Obama nyert már két Grammy-díjat is, azokat az emlékiratai hangos változatáért. Így már félúton jár ahhoz, hogy elmondhassa magáról: ő is egy Egot – a négy díj nevének kezdőbetűje alapján ezzel az elnevezéssel szokták illetni azokat, akik Emmyt, Grammyt, Oscart és Tony-díjat is nyertek már, ami eddig csak 17 embernek sikerült. Obama viszont már most tagja lett egy ennél is szűkebb körnek: ő a második, aki az amerikai elnöki poszt mellé gyűjtött be egy Emmyt. Az első Dwight Eisenhower volt, aki 1956-ban kapott tiszteletbeli Emmy-díjat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!