Albánia megszakítja diplomáciai kapcsolatait Iránnal egy júliusi kibertámadás miatt

2022. szeptember 8. – 06:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Albánia megszakítja diplomáciai kapcsolatait az Iráni Iszlám Köztársasággal, mivel őket gyanítják egy két hónappal ezelőtti hekkertámadás mögött. A támadás július 15-én hosszú időre leállította az albán kormány szervereit és az elektronikus kormányzati szolgáltatásokat.

Edi Rama albán miniszterelnök bejelentése szerint a kibertámadás után rendelt vizsgálat megállapította, hogy a támadás nem egyéni hekkerek műve volt, hanem „állami agresszió”.

„A mélyreható nyomozás cáfolhatatlan bizonyítékokkal szolgált arról, hogy az országunk elleni kibertámadást az Iráni Iszlám Köztársaság szervezte és finanszírozta”

– mondta videóbeszédében a miniszterelnök.

Ezért az albán kormány felszólította a tiranai iráni nagykövetség teljes személyzetét, hogy 24 órán belül hagyják el Albániát.

Albán rendőrök az Iráni Iszlám Köztársaság tiranai nagykövetsége előtt – Fotó: Gent Shkullaku / AFP or licensors
Albán rendőrök az Iráni Iszlám Köztársaság tiranai nagykövetsége előtt – Fotó: Gent Shkullaku / AFP or licensors

Az iráni külügyminisztérium szerint „alaptalan vádaskodás”, hogy Teherán állna a kibertámadás mögött, az iráni kormány ezért elítéli Albánia diplomáciai kapcsolatok megszakításáról szóló döntését. A NATO-tag Albánia legfontosabb szövetségese, az Egyesült Államok viszont támogatja az albán kormány döntését, közleményük szerint Biden elnök Albánia mellett áll. „Az Egyesült Államok határozottan elítéli az iráni kibertámadást” – mondta Adrienne Watson, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője. „Csatlakozunk Rama miniszterelnök felhívásához, miszerint Iránt felelősségre kell vonni ezért a példátlan incidensért. Az Egyesült Államok további lépéseket tesz annak érdekében, hogy Iránt felelősségre vonja az Egyesült Államok szövetségesének biztonságát veszélyeztető cselekedetei miatt.” (al-Dzsazíra)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!