Olaszországban is lejjebb tekerik a termosztátokat, de a tésztavíznek lobognia kell

2022. szeptember 6. – 18:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Gáztakarékossági program indul októberben Olaszországban, jelentette az MTI tudósítója. A Mario Draghi vezette ügyvivő kormány számításai szerint az őszi-téli időszakban 5,3 milliárd köbméterrel kell csökkenteni a földgázfogyasztást, így lehet elég mennyiséget tartalékolni arra az esetre, ha az Oroszországból nem jön több gáz.

A tartományok éghajlata szerint térségenként induló fűtési szezont tizenöt nappal megrövidítik, azt a korábbihoz képest nyolc nappal később lehet elindítani, és hét nappal korábban kell befejezni. A napi fűtési időt egy órával csökkentik.

A középületek fűtési hőmérséklete legfeljebb 17 fok lehet, kétfokos tűréshatárral. Kivételt jelentenek a kórházak, idősotthonok és hasonló intézmények. A lakások fűtésének maximumát 19 fokban szabták meg.

A takarékosságra néhány példát is említettek: rövidebb zuhanyzás langyosabb vízben, a tűzhelyek, sütők, mosogatógépek, mosógépek ritkább használata, és az elektronikai eszközök kikapcsolása, ha azokat éppen nem használják.

Kitérnek arra is, hogy tésztafőzéskor, miután a lábasba tett víz elérte a forráspontot, tekerjük alacsonyabbra a lángot. Ez az ajánlás azonnal kiverte a biztosítékot a közösségi oldalakon, mert a tésztát Olaszországban (sem) szokás alacsony lángon főzni.

Olaszország energiafogyasztásának negyven százaléka számít gázfüggőnek, ami Európában az egyik legmagasabb arány. A Draghi-kormány az ukrajnai háború kirobbanását követően beszerzési diverzifikációt indított el, mindenekelőtt az Észak-Afrikából érkező gázmennyiséget növelve, de számítások szerint az oroszországi földgáztól való függetlenedést csak 2024-re tudja teljesíteni az ország.

A most közölt takarékossági programot a szeptember 25-i parlamenti választások után a következő kormány módosíthatja. Az ügyvivő kormány bejelentése szerint a héten újabb költségvetési csomaggal támogatják az emelkedő energiaárak miatt nehéz helyzetbe került családokat és vállalkozásokat. Az év eleje óta már több mint 30 milliárd eurót különítettek el erre a célra.

Az Európai Unió államainak energiaügyi minisztereit péntekre hívta össze az unió tanácsának soros elnökségét adó Csehország.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!